Sinds de oprichting van de VHM zijn de kosten explosief gestegen. In de jaren daarna ging dat al van 68.000 euro naar ruim 164.000 euro.
Sinds de oprichting van de VHM zijn de kosten explosief gestegen. In de jaren daarna ging dat al van 68.000 euro naar ruim 164.000 euro. Foto:

Lelijk eendje

politiek n De Veiligheidsregio Hollands Midden (VHM) lijkt een financiƫle bodemloze put te worden. Tot 2012 waren de kosten voor de brandweerzorg in Oegstgeest lager dan de uitkering uit het gemeentefonds. Maar sinds de oprichting van de VHM zijn de kosten explosief gestegen. In de jaren daarna ging dat al van 68.000 euro naar ruim 164.000 euro. En nog weer hoger.

Het zijn de gemeenten in deze regio, die opdraaien voor de kosten van VHM. Voor de begroting van 2020 heeft deze organisatie aangekondigd, dat het begrotingssaldo 843.000 euro negatief uitvalt. En dat de gemeenten maar even bij mogen betalen. Daar bovenop worden de gemeentelijke bijdragen voor 2021 en verder structureel verhoogd met 1,1 miljoen euro.
De raadsleden zijn het zat. VVD, PrO, CDA en D66 dienden een motie in, waarmee de riem aangetrokken wordt bij de VHM. Voortaan moet deze instantie direct "een signaal afgeven, zodra er tekorten dreigen", stelde raadslid Oosterhuis namens de voltallige raad. "We hopen meer grip te krijgen op dit soort gemeenschappelijke regelingen."


Raadslid Van der Hoeven (CDA) beaamde: "Dit is het lelijke eendje. We worden geconfronteerd met tekorten die afgelopen jaren zijn ontstaan. Dat is niet zoals we willen hoe het gaat." En raadslid Burger (PrO) stelde in zijn maidenspeech: "Je kunt niet zomaar de raden overvallen met dit tekort van (bijna, JD) 850.000 euro." Voor burgemeester Emile Jaensch was het signaal duidelijk. Al liet hij weten: "Er wordt nu wel gesproken over het lelijke eendje, maar daar kan de mooiste vogel uit komen. Als dit amendement daar toe leidt, kan het sprookje ook werkelijkheid worden."