Wethouder Glasbeek: 'We willen monumentale bomen en gezonde bomen met een levensverwachting van meer dan vijftien jaar behouden.'
Wethouder Glasbeek: 'We willen monumentale bomen en gezonde bomen met een levensverwachting van meer dan vijftien jaar behouden.' Foto: Wil van Elk

Bomen worden gekapt in Oranjewijk

politiek n Het is definitief: de bomen in de Oranjewijk zijn ten dode opgeschreven. Ze staan prachtig in bloei, maar dat wil volgens wethouder Glasbeek helemaal niets zeggen. Volgens hem zijn de volle bladkruinen juist een teken, dat die bomen stervende zijn.

Gemeenteraadslid Van Dissel (Hart voor Oegstgeest) wilde dinsdag 28 mei tijdens de raadsvergadering graag weten, of de Oranjewijkbomen nog te redden zijn. "Bij de planning van rioolwerkzaamheden was het om budgettaire redenen de bedoeling om een groot aantal bomen te vervangen voor nieuwe bomen. De oude bomen zouden namelijk zodanig te lijden hebben, dat ze beter vervangen zouden kunnen worden. Maar er is geen sprake van schade aan de bomen. In heel Oegstgeest hebben de bomen in het voorjaar weer volop in bloei gestaan en iedereen kan zien dat er geen noodzaak tot vervanging is. Kan het college aangeven wanneer in de Oranjewijk begonnen wordt aan de herinrichting met behoud van het groen waar we nu allemaal van genieten?''

Wethouder Glasbeek kondigde echter het doodvonnis aan voor tientallen bomen. "De werkzaamheden in de Oranjewijk zijn aangehouden. Van Dissel stelt, dat die bomen geen schade hebben opgelopen. Maar de onafhankelijke boomdeskundigen melden, dat de kwaliteit van veel bomen matig tot slecht is. Dat is zichtbaar aan kroon en stam. Er is een sterk stagnerende groei door de rioleringswerkzaamheden. Bomen die het moeilijk hebben, laten vaak in hun laatste fase een groeispurt of bloei zien. Dat is ook bij de bomen in de Oranjewijk het geval."

Tevreden constateerde Glasbeek: "Het is goed deze bomen te vervangen. We willen monumentale bomen en gezonde bomen met een levensverwachting van meer dan vijftien jaar behouden. Dan gaat het om de bomen in de Terweeweg, Nassaulaan, de Platanen in de Julianalaan en de recent geplante bomen in de Mauritslaan."

De bomen in de Oranjewijk worden dit jaar nog gekapt. Wel mogen Oranjewijkbewoners nog meepraten over de soorten van de nieuw aan te planten bomen.


Wandelpad-enquête

politiek n Al jaren staat de VVD bekend als een groot tegenstander van een referendum. Toch gebruikt deze partij de resultaten van haar eigen referendumpje, om een besluit te nemen voor de gemeenteraad.

In Oegstgeest zijn veel mensen tegenstander van de komst van een wandelpad langs het Oegstgeester Kanaal. Nadat de raad in december 2017 had besloten, dat zo'n wandelpad een goed idee was, werden de politici overstelpt met klachten en protesten. En dus besloot de VVD een eigen enquête op te stellen.


Raadslid Marcus Rolloos (VVD) kondigde de resultaten aan: "Het is het goed recht van inwoners om hun mening kenbaar te maken. We hadden niet verwacht, dat zoveel mensen tegen het in december 2017 genomen besluit zouden zijn. We hebben een enquête gehouden waarop 400 mensen hebben geantwoord. We hebben geprobeerd om tegenstanders te mobiliseren.

Ruim 60% was voorstander van de komst van het wandelpad. Ongeveer 50% zonder enige conditie en bijna 11% onder enige voorwaarde. Deze vorm van participatie is geslaagd. Het signaal is duidelijk. We willen het besluit van december 2017 niet herzien.''