Vers van de maand

De slak

Tamboer met kleine glazen trommelstokken,
in elke stuiterbol een zwarte punt.
Je kunt het beest niet aaien, maar je kunt
hem aanraken: het oog wordt ingetrokken.

Twee knikkers om je eeuwig te vermaken.
het wonder van de ogen die verdwijnen
en weer voorzichtig groeien en verschijnen;
een uitdaging om ze weer aan te raken.

Ik was maar een verwonderd kind en zag
geen dierenpesterij in mijn gedrag.
Ik liet hem na het spelen immers gaan.

Toen is het zilveren slakkenspoor getrokken.
Ik laat me af en toe mijn schulp uit lokken
maar als ik buiten ben: raak me niet aan.

Ik hoop op een slecht slakkenseizoen, maar kies deze maand toch voor dit vers vol humor en zelfinzicht van de recent overleden Patty Klein (1946-2019), als dichteres bekend als Patty Scholten. We kennen haar als stripschrijfster van o.a. Donald Duck, Jan Jans, Eppo en Tina, maar ook haar dieren sonnetten spreken ieder aan.


Ze studeerde kort biologie en werkte als tiener in Artis. In haar bundel 'ongekuste kikkers' (1997) begint ze dit vers sterk door de steeltjes van de slak te vergelijken met kleine trommelstokken, om aan het eind haar eigen schuwheid te herkennen in de oogjes van de slak, die hij intrekt wanneer hij wordt aangeraakt.
Wat kan dierenpoëzie speels en ontroerend zijn. Om deze zomer van te genieten.


Ronald da Costa


Gastentafel op 7 juni

samen n Op 7 juni in het Huis Ampijoloe Hester en Robert Scheltens organiseren in hun huis Ampijoloe maandelijks een gastentafel.

De maaltijd duurt van 17.45 tot 20.30 uur en er zijn nog plaatsen vrij. Voor € 7,50 per persoon kan men gezellig aanschuiven. Ook degenen die bij eerdere Gastentafels waren zijn van harte welkom.

Rhijngeesterstraatweg 191 Oegstgeest. Voor meer informatie: www.ampijoloe.com/Gastentafel of 06-23521164. Aanmelden via de website.


Zomerconcert in De Paulus

muziek n De Leidse zanggroep Close to Harmony brengt een zomerconcert met mooie, meerstemmige jazz en popsongs, onder andere met bekende nummers als True Colors, Jolene en Say a little prayer for you.

Close to Harmony zingt a capella met 6 vrouwen en 6 mannen onder leiding van een vocal coach. Het publiek zal verrast worden door de bijzondere samenklank. Iedereen is van harte welkom! Locatie: Cultuurhuis De Paulus, Warmonderweg 2 Oegstgeest. Tijd: 22 juni 15.00 uur (zaal open om 14.45 uur). Kosten: de toegang is vrij; een vrijwillige bijdrage is welkom.