Fiks 2 heeft onverwacht de titel twee weken eerder dan gepland in de wacht gesleept. Foto: Wim van Tuijl

Fiks 2 promoveert naar reserve hoofdklasse

korfbal n Onverwacht heeft Fiks 2 de titel twee weken eerder dan gepland in de wacht gesleept. Zelf verpulverde het De Hoeve met 20-8. Na afloop kwam tijdens de negende minuut van de wedstrijd van Fiks 1 het bericht binnen dat directe concurrent Drachten 2 verrassend van SDO 2 had verloren. Hiermee is de formatie van Rob Schoof en Aldo Spadon niet meer te achterhalen en brak de feestvreugde aan. Een ongekend resultaat voor de selectie van korfbalvereniging Fiks nu volgend seizoen in de veldcompetitie beide teams op hoofdklasse niveau mogen uitkomen.

Door Wim van Tuijl

Na de misstap vorige week in Drachten liet Fiks tegen De Hoeve zien dat de nederlaag een incident was. Het spelniveau tussen de nu gedegradeerde tegenstander en koploper Fiks was zeer groot. Met duidelijke suprematie liet Fiks vanaf het begin zien dat het de wedstrijd controleerde. Eigenlijk was na 8 minuten het verschil gemaakt (4-0), gezien het matige verweer van de tegenstander. Fiks verdedigde scherp en speelde met inzet en bezieling. Het verschil liep snel op en bij rust stond er 12-3 op het scorebord. De vraag was alleen hoever de marge ging oplopen. Fiks hield in de tweede rondgang controle en zou een resultaat neerzetten van 20-8. Met, achteraf, de titel als beloning. Trainer Rob Schoof over dit seizoen: "Een prachtig competitiejaar."

Fiks 1

Tussen de feestvreugde door ging Fiks 1 de confrontatie aan tegen Sporting Delta. Het zou een zeer interessante wedstrijd worden, alleen al vanwege het scoreverloop. Na een snelle 2-0 door Kevin Vreeken en 2-1 breidden Lianne Anholts en Melissa Heyne de voorsprong uit naar 4-1. Daarna kwam de tegenstander terug in de wedstrijd. Sporting Delta gooide alle energie in het duel om te trachten resultaat te behalen; wetende dat het nog niet bevrijd is van degradatiegevaar. Na 5-5 kwam Fiks geen moment meer los van de tegenstander, die zich terug had gevochten in de wedstrijd. Vandaar het hoge aantrekkelijke gehalte van deze laatste thuiswedstrijd. Even sloeg Sporting Delta een gaatje bij 9-11; Jan Anholts en Mesissa Heyne stelden nog voor rust orde op zaken (11-11). De tweede helft was een kopie van de eerste rondgang; twee strijdende ploegen om de punten en minimale verschillen in de tussenstanden. Pas in de laatste vijf minuten kantelde de ontmoeting. De tegenstander viel stil met scoren en Mart Hortentius (2) en Melissa Heyne waren in die fase trefzeker voor Fiks; van 19-19 ging het naar 22-19 en daarmee was de beslissing geforceerd. Het werd 22-20. Enkele minuten voor tijd werd scheidend trainer Rick Nell publiekelijk in het zonnetje gezet. Hij kreeg bloemen en een groot applaus voor zijn grote verdiensten in zijn vierjarig trainerschap bij Fiks. Na de wedstrijd overhandigden de spelers rozen aan het zo trouwe publiek.

LOHC Shoot-out competitie voor de E-jeugd

hockey n Zondag 26 mei was het weer tijd voor de LOHC Shoot-out competitie voor de E-jeugd georganiseerd door de Hockeyschool. Een jaarlijks terugkerend en spectaculair fenomeen voor de eerste- en tweedejaars E-meisjes en E-jongens.

Een shoot-out is een één-op-één-duel tussen een speler en een keeper. Vanaf de 23-meterlijn rent de aanvaller richting het doel en probeert binnen acht seconden te scoren. Met 43 meisjes en 33 jongens, veel enthousiaste begeleiders en prachtig weer, waren de voorrondes in de ochtend direct al spectaculair. De winnaars (spelers en keepers) van de voorrondes, onder leiding van Jeroen Slooter, trakteerden de hordes toegestroomde supporters, van jong tot oud, op een sportief slotakkoord op het heilige kunstgras van veld 1.

De finale bij E-meisjes werd gespeeld in de rust tijdens de wedstrijd van Dames 1. De tweedejaars E-speelsters Maud Juffermans (ME2) en Caroline Silva (ME5) mochten ieder 3 shoot-outs nemen op de winnaar van de keeperscompetitie, Elodie Kroep (ME2). Het is het vermelden waard, dat Elodie haar titel van vorig jaar wist te prolongeren. Na een spannende finale, voorzien van commentaar door bestuurslid tophockey Doeke Overbeek, wist Caroline Silva de winst te pakken en nam de beker mee naar huis.

De finale bij de E-jongens werd gespeeld in de rust tijdens de wedstrijd van Heren 1. De strijd ging gelijk op tussen eerstejaars-E Ole Geurts (JE5) en tweedejaars Freek Bruin (JE1). Keeper Pepijn Sterk (JE1) zag de heren in 5 rondes op zich afkomen. Uiteindelijk wist Ole de winst naar zich toe te trekken en de beker mee naar huis te nemen.

Een shoot-out is een één-op-één-duel tussen een speler en een keeper.