Afbeelding
Foto: Willemien Timmers

Nazanins gedachten over Nederland

Ramadan is de maand van delen met elkaar

column n Alle moslims in de wereld doen een maand per jaar Ramadan. Van zonsopgang tot zonsondergang eten en drinken we niet. Daarna eten we met elkaar en voor de zon opkomt eten we nogmaals. In deze maand bidden we veel en lezen we de Koran. Het is een bijzondere tijd van het jaar. In deze tijd is de Koran aan Mohammed gegeven.

Ramadan is een tijd om alles te delen. In veel moslim landen zijn er veel arme mensen maar ook rijke mensen. De rijke mensen hebben altijd goed te eten maar de arme mensen vaak niet. Ramadan is een uitdaging voor iedereen. De rijke mensen voelen nu wat arme mensen meemaken. In deze maand delen rijke mensen eten en geld met de arme mensen want nu voelen ze zelf hoe het is niet te kunnen eten en drinken. Ze zouden altijd meer moeten delen met elkaar maar dat vergeten ze meestal. In mijn land voel je heel sterk dat het Ramadan is. De bakkers,cafe's, restaurants en supermarkten zijn dicht.

Eind van de middag gaat alles weer open. Als de zon onder is gaan we met elkaar eten. Iedereen gaat vaak op bezoek of krijgt bezoek. Iedereen brengt dan eten mee. Na het eten gaat iedereen weer terug naar huis. De eerste twintig dagen van de Ramadan duren wat lang maar de laatste tien dagen gaan heel snel want dan zijn we ons aan het voorbereiden op het suikerfeest. In Nederland voel je minder dat het Ramadan is omdat het leven hier gewoon doorgaat. De dagen zijn hier ook erg lang. In Afghanistan werken mensen gewoon door tijdens de Ramadan maar de dagen zijn wat korter. De meeste mensen voelen zich goed maar omdat het warm is krijgen ze wel dorst. Veel artsen zeggen dat het vasten goed is voor het lichaam. Zieke mensen, zwangere vrouwen, mensen met psychische problemen en kinderen hoeven overdag niet te vasten. In deze tijd zijn mensen extra aardig tegen elkaar. Iedereen voelt dat het een bijzondere tijd is. Als de Ramadan voorbij is zijn we een beetje verdrietig. We hopen dat alle goede dingen die we hebben gedaan door God geaccepteerd worden.

Nazanin Amini


Nazanin Amini woont sinds 2016 in Oegstgeest en is met haar man en kinderen vanuit Afghanistan naar Nederland gevlucht.