Afbeelding
Foto:

Open brief aan de Raadsleden van de Gemeente Oegstgeest

Geachte Dames en Heren,

- Als gevolg van bezuinigingen door de rijksoverheid in de GGZ-sector ontstond o.m. leegstand van gebouwen in Endegeest/Rivierduinen. De Gemeente Leiden (eigenaar van de grond), de Universiteit Leiden, projectontwikkelaars en de 'Ondernemersvereniging Bedrijvenpark Bio Science Park' Leiden weten daar wel raad mee.
- 11 november 2016 meldt de heer Hartzema van de gelijknamige Studio Hartzema uit Rotterdam zich in Oegstgeest. Hartzema is sinds 2004 'Masterplanner van het Bio Science Park Leiden': een medisch bedrijventerrein. Die dag nog worden er afspraken gemaakt voor het opstellen van een gebiedsvisie voor het gebied Endegeest. De brief van de Gemeente Oegstgeest (gedateerd 16 november 2016, verzonden 16 januari 2017) aan Hartzema eindigt met de mededeling dat facturen gezonden kunnen worden aan de financiële administratie van de Gemeente Leiden. (Brief in mijn bezit na WoB-verzoek)
Het valt moeilijk vol te houden dat sprake is van een buro dat de Gemeente Oegstgeest onafhankelijk adviseert. Het heeft er bovendien alle schijn van dat er eerder afspraken op hoger nivo zijn gemaakt. Verklaart dit dat nóch in het door Studio Hartzema geproduceerde 'Ambitiedocument' nóch in de 'Nota van uitgangspunten' t.b.v. een nieuw bestemmingsplan Wilhelminapark en Geesten eisen/voorwaarden/beperkingen gesteld door het College van B&W Oegstgeest te vinden zijn? En verklaart dit ook het hardnekkig verzet van het College om tijdig een voorbereidingsbesluit te nemen ter bescherming van het plangebied?
- De eenzijdige aanpak blijkt eens te meer nu Hartzema voorstelt - gesteund door de Gemeente Leiden en de Universiteit Leiden - het Bio Science Park uit te breiden in Endegeest. Het Landgoed Endegeest moet bedrijventerrein worden met extra's (congrescentrum, scholen, huisvesting en horeca). Geen Park maar Campus! De verkeers- en parkeerproblemen zullen niet gering zijn; dit geldt ook voor de plannen m.b.t. het gebied Overgeest.
- Wie de Leidse media volgt weet dat het vorige Leidse College van B&W zich al in het openbaar voorstander toonde van de vestiging van onderzoeksinstituten in Endegeest.
- Er wordt nauwelijks aandacht besteed aan de drievoudige bescherming van het gebied: 1) Rijksbeschermd Dorpsgezicht, 2) Landgoederenzone Zuid-Holland, 3) Natuurnetwerk Nederland.
Kent de Raad de beperkingen die deze beschermingsregimes opleggen? In de documenten van Hartzema worden die beperkingen namelijk niet genoemd.
- Mag ik de Raadsleden vragen of zij kennis hebben genomen van de ontwikkelovereenkomst tussen de Gemeente Oegstgeest en Rivierduinen d.d. 16 februari 2010? Idem van de pagina's 12 en 13 in het katern Economie van de NRC van 11 mei jl..: "De kliniek is nu ook een vastgoedbedrijf". En in het bijzonder van pagina 13 derde kolom, waarin de heer Hoette voorzitter Raad van Bestuur van Rivierduinen- zegt: "Voor 2018 hebben we de vastgoedinkomsten nog nodig; voor dit jaar als het goed is niet meer."
- Weten de Raadsleden of dit laatste alsmede wijziging in de publieke wetgeving (sluiting van bedden) van invloed is op de overeenkomst van 16 februari 2010? En moet dezelfde vraag ook niet gesteld worden m.b.t. de overeenkomst van 13 februari 2018: 'Haalbaarheidsfase herontwikkeling Rijngeest-Noord'?
- Rivierduinen kan dus kennelijk de eigen broek ophouden. De Gemeente Oegstgeest is er echter niet om vervolgens risicovolle transacties van projectontwikkelaars mogelijk te maken en één van de laatste beschermde groengebieden -een long in een dichtslibbende omgeving- te offeren voor een aangekleed bedrijventerrein.
- B&W Oegstgeest stellen aan de Raad voor om op 28 mei 2019 de 'Nota van uitgangspunten' goed te keuren. Dit voorstel dient naar mijn wijze van zien niet alleen op principiële gronden, namelijk het ontbreken van onafhankelijk advies, afgewezen te worden, maar óók op basis van gebrek aan transparantie alsmede de afwijzende en doordachte oordelen van respectievelijk de Monumentencommissie, de Vereniging Oud Oegstgeest, de Commissie Natuur en Groen en de omwonenden verenigd in de Stichting Wilhelminapark en Geesten.
Het voorstel is bovendien in strijd met de verkiezingsprogramma's, maar bovenal met de passages over resp. erfgoed en groen in het Collegeprogramma. Je kunt niet én Endegeest bewaren voor toekomstige generaties én er een bedrijventerrein van maken. Of wel: 'You cannot eat your pie and have it'!

Met vriendelijke groet,
Mr Jan J.L. de Soeten


Opa en Oma-dag

Zaterdag 18 mei werden bewoners met kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen op diverse locaties van Marente in het zonnetje gezet. In van Wijckerslooth en Rustenborch werden de bewoners met hun (klein)kinderen welkom geheten in het restaurant. Er werden veel activiteiten aangeboden.