'Omdat niemand hier iets hoeft of moet, hangt er altijd een ongedwongen sfeer'. | Foto Willemien Timmers
'Omdat niemand hier iets hoeft of moet, hangt er altijd een ongedwongen sfeer'. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Inloophuis wil huiskamer voor heel Oegstgeest zijn

ontmoeting n Enthousiast is dit jaar Stichting Lumen Hollaand Rijnland van start gegaan in het Inloophuis in het Dorpscentrum. Ariëtte van Hespen, coördinator van het inloophuis, dat drie middagen in de week (op maandag, woensdag en vrijdag) geopend is, hoopt steeds meer mensen te verwelkomen in haar 'huiskamer'.

Door Willemien Timmers

Toen het theehuis op het terrein van Rivierduinen sloot, viel er in Oegstgeest een gat voor wat betreft de gastvrije opvang van wat meer kwetsbare inwoners. "Met deze gezellig inloop in het Dorpscentrum willen we deels in dit gat springen", vertelt Ariëtte enthousiast. "Maar nog liever willen we een huiskamerfunctie hebben voor heel Oegstgeest. We willen een plek zijn waar iedereen terecht kan voor een gratis kop koffie, een goed gesprek of een gezellig spelletje schaak. Iedereen die het fijn vindt om even iemand te ontmoeten, kan hier op maandag, woensdag en vrijdag terecht."
De coördinator benadrukt dat iedereen welkom is, en dat ze niet vraagt naar de achtergrond van bezoekers. "De mensen komen hier om anderen te ontmoeten en vinden het fijn om even afleiding te hebben. Omdat niemand hier iets hoeft of moet, hangt er altijd een ongedwongen sfeer. Bewust is de koffie hier gratis, zodat die eventuele drempel ook wordt weggenomen."

Tijdens de inloopmiddagen worden regelmatig extra activiteiten georganiseerd. Zo is er op woensdag 15 mei tussen 14.00 en 15.00 uur een mini-concert in de bomenzaal van Dorpscentrum Oegstgeest.
Muziekliefhebbers kunnen genieten van live piano- en gitaarmuziek en zang, en een praatje maken over het inloophuis. Er is gratis koffie, thee en wat lekkers. Ook staan er hapjes en drankjes klaar. "Vanaf 13.30 uur is iedereen van harte welkom", laat Ariëtte van Hespen weten.

Bij de inloopmiddagen zijn altijd twee vrijwilligers aanwezig. "Het is erg leuk om hier vrijwilliger te zijn", merkt Regula op, die al een tijdje meedraait. "We kunnen nog nieuwe vrijwilligers gebruiken. Laten zij maar langskomen", vult Ariëtte haar aan. "Zij helpen met het gezellig maken van de Bomenzaal, onze huiskamer, schenken koffie, en maken een praatje als de gasten daar behoefte aan hebben."

Inloophuis • Dorpscentrum • Maandag woensdag vrijdag 13.00 - 16.00 u