Afbeelding
Foto:

Meinummer 'Over Oegstgeest' - Ledenexcursie 22 mei naar historische kern Wassenaar

historie n Tweemaal per jaar verschijnt het tijdschrift Over Oegstgeest, een uitgave van de Vereniging Oud Oegstgeest. De VOO-leden hebben het voorjaarsnummer 2019 in de brievenbus gekregen.

In de mei uitgave staat een diversiteit aan verhalen over Oegstgeest in de Middeleeuwen en de 19e en 20e eeuw. Men kan lezen over de – mogelijke – kerstening van Oegstgeest in de 7e eeuw en over de wereldse activiteiten van klooster Mariënpoel en het einde van het klooster in 16e eeuw. De 19e eeuw komt aan bod in een verhaal over een familiegraf bij het Groene Kerkje, waarin onder anderen de bekende kunstschilder Alexander Hugo Bakker Korff begraven lag.

De 20e eeuw is ruim vertegenwoordigd. Zo is er een verhaal over historische narcissen op landgoed Oud-Poelgeest. De oprichting en ondergang van CarlaTennispark, gelegen achter Rhijngeesterstraatweg 159, in de jaren 1930 en 1940 wordt uitvoerig beschreven. En de ontwikkeling van Endegeesterstraatweg 1 van hulpkerk van de Hervormde Gemeente tot kliniek van de Psychiatrische Inrichtingen Endegeest (GGZ Rivierduinen) wordt uit de doeken gedaan. Tenslotte komen de fraaie glas-in-loodramen in de hal van het gemeentehuis aan bod en is er weer een, dit keer zesdelige, fotopuzzel over Oegstgeest in vroeger jaren.

Het meinummer van Over Oegstgeest is te koop bij de Oegstgeester boekhandels. Wie lid wordt van de Vereniging Oud Oegstgeest, krijgt het gratis, plus twee OO-nummers die eerder verschenen.

Ledenexcursie Wassenaar

Op 22 mei is er een ledenexcursie naar de historische kern van Wassenaar, die begint bij 't Regthuys, een eeuwenoude herberg waar ook recht werd gesproken. De wandeling voert langs een aantal fraaie monumenten, waaronder de ongeveer duizend jaar oude Dorpskerk en het uit 1745 daterende Baljuwhuis. Tijdens de wandeling worden enkele tuinen bezocht. De excursie staat ook open voor niet-leden. Meer informatie op www.oudoegstgeest.nl en men kan zich via de website ook inschrijven.

Lid worden

Lid worden van de vereniging kan door een e-mail te sturen naar secretaris@oudoegstgeest.nl of door een briefje te schrijven naar het secretariaat: Wilthoeflaan 10, 2341 BL Oegstgeest.