Direct aanwonenden zijn unaniem: laat dit gebiedje met rust. | Foto Wil van Elk
Direct aanwonenden zijn unaniem: laat dit gebiedje met rust. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Protesten tegen wandelpad

wandelen n In 2012 waren de bewoners van de Simon Vestdijklaan en Anna Blamanshof al verenigd om gezamenlijk hun bezwaren te uiten tegen de plannen voor een wandelpad tussen hun huizen en het Oegst­geesterkanaal.

Door Wil van Elk

In hun ogen zijn de plannen verkeerd en geldverspilling. De uitvoering bleek toen te kostbaar voor de gemeente wegens te grote financiële tekorten en de plannen gingen in de la. Plotseling pakt de gemeente Oegstgeest het plan weer op. Tegenstanders lieten van zich horen tijdens de oordeelsvormende vergadering van de commissie Ruimte van donderdag 9 mei.

De vergadering trok veel publiek vooral met tegenstanders van het aan te leggen pad. Op de vraag waar de voorstanders van de komst van het pad waren, staken slechts twee dames hun hand op. Een van hen had even ervoor het standpunt uitgelegd van het Milieu Educatie Centrum (MEC) Oegst­geest dat het pad uitstekend past in hun beleid tot educatie over de groenvoorzieningen. "Wandelen door het groen is een prima manier voor ouderen en jongeren om erover te informeren. Een welkome aanwinst. Wel liever minder honden."

De andere voorstander woont in de Prof. Van Eysingastee en vond de afwezigheid van andere voorstanders niet verwonderlijk. "Wij zijn allang blij dat het plan weer is opgepakt." De 'verlenging' van het wandelpad voor hun flat wordt zeer gewaardeerd. "Het zijn voornamelijk ouderen. Zij kunnen het hele eind naar de Klinkenbergerplas niet lopen. Maar een wandeling langs het kanaal is prima te doen. Mooi dat op die manier iedereen van de natuur en de mooie omgeving kan gaan genieten. Het oorspronkelijke plan om het pad verder naar de huizen aan te leggen is van de baan; het komt nu dichter bij het riet."

De gemeente geeft op haar website www.oegst­geest.nl uitleg over het pad. Op de Facebookpagina VVD Oegstgeest staat een link naar een in te vullen enquête. Een tussenstand leert dat van 266 reacties 57 procent voor het wandelpad is en tien procent onder voorwaarden voor; zonder honden bijvoorbeeld. Bij het flyeren zijn tweehonderd flyers in de bus gedaan bij direct omwonenden.
Lees verder op pagina 7