De Boerhaave-route leidt Femke ook langs Corpus. Een belangrijke link naar Boerhaave die ook hoogleraar praktische geneeskunde was. | Eigen Foto
De Boerhaave-route leidt Femke ook langs Corpus. Een belangrijke link naar Boerhaave die ook hoogleraar praktische geneeskunde was. | Eigen Foto Foto:

Femke de Jager rent Boerhaave-route

hardlopen n De populaire reisblog 'Girls run the World' heeft op 2 mei een blog gepost over het hardlopen van de Herman Boerhaave-fietsroute.

Op www.girlsruntheworld.nl delen Eleni, Esmar, Femke en Marjolein hun gezamenlijke passie: hardlopen op de mooiste plekken ter wereld. Girls Run The World is een reisblog waarop de mooiste hardloopbestemmingen. "Niet alleen nemen wij onze lezers mee via onze verhalen, ook organiseren wij hardlooptrips naar de leukste Europese steden om samen hardlopend de wereld te ontdekken", aldus de dames.

In haar laatste blog loopt Femke de Jager, die in de Bollenstreek woont, de Boerhaaveroute. Dorpsmarketeer Marjolijn van der Jagt maakte haar enthousiast over de route, en samen met haar fietsende vriend maakte Femke een zeer lezenswaardig blog.

"Normaal begint de route in Oegstgeest, maar voor mij is Voorhout het meest praktisch. Mijn fiets staat op slot en we gaan op pad, ik rennend en Sander op de fiets, als verzorgingspost. ... Ik zie prachtige oude huizen, maar ook oude bollenschuren die zijn omgebouwd tot ware paleizen. Een geweldige route tot nu toe, maar: Boerhaave, waar ben je?"
Langzaamaan nadert Femke Oegstgeest: "Al snel zien we in de verte het grote Corpus-gedaante opdoemen. Een belangrijke link naar Herman Boerhaave, die in 1714 werd benoemd tot hoogleraar praktische geneeskunde van de Universiteit van Leiden." In Leiden loopt ze door knusse steegjes op zoek naar de Latijnse school waar Herman in 1682 op zijn 14e levensjaar door zijn vader werd ingeschreven. Via Rijksmuseum Boerhaave rent Femke verder naar Landgoed Poelgeest. "Ik zie een lange oprijlaan en voel een enorme rust. Herman Boerhaave, waardeerde het landleven en vooral de grote tuin, aangezien in zijn ogen de Hortus Botanicus in Leiden te klein werd." In Voorhout ontdekt de hardloopster nog het Boerhaavehuis en de Boerhaavetuin, het geboortehuis van Boerhaave. Lees het hele verhaal op www.girlsruntheworld.nl, en fiets of ren zelf ook de route.


Unieke tekeningen

kunst n Van 15 tot en met 18 mei zal er in 'Het Kruispunt', Goudvinklaan 2, op het terrein van GGZ Rivierduinen te Oegst­geest, een bijzondere expositie georganiseerd worden. Ze verkoopt haar werk ook voor het goede doel. Bezoekers kunnen dan kennismaken met de tekeningen van Jolanda Meerman. De officiële opening van de tentoonstelling vindt plaats op woensdag 15 mei om 15.00 uur in 'Het Kruispunt'.

Contact: Jan Biemans 0652582198 of j.biemans@rivierduinen.nl.