Afbeelding
Foto: Willemien Timmers

Hoe groen is Oegstgeest nou echt?

Op 4 en 5 mei word ik elk jaar weer op de feiten gedrukt. Wat wonen we toch mooi in Oegstgeest. De jaarlijkse drukbezochte dodenherdenking bij het monument in het Bos van Wijckerslooth met een goed verhaal van Ruud Koole over de noodzaak om voor zowel de rechtstaat als de democratie te blijven strijden. Het bos waar je tijdens de minuten stilte de vrijheid hoort bejubelen door de talloze vogels in de bomen.

En dan de 5e mei wanneer ons dorp volloopt met bezoekers uit de regio op zoek naar koopjes en plek om de auto te parkeren. Een traditie die het waard is om met elkaar vast te houden. In de loop der jaren is het evenement uitgegroeid van een kneuterige vrijmarkt tot een groot spektakel waar op de achtergrond veel vrijwilligers, vooral van de Oranjevereniging, de gemeente heel erg veel werk uit handen nemen. Ik ga ervan uit dat de gemeente dit weet te waarderen en de gekkigheid om, zoals het vorig jaar, van hen leges te vragen definitief van tafel is. Waar een klein dorp groot in kan zijn, zullen we maar denken.

Wanneer ik op Bevrijdingsdag de deur uitstap word ik regelmatig door bezoekers aangeschoten met de verzuchting "mijnheer, wat woont u toch in een mooi groen dorp". Blijft leuk om te horen. Daarom was ik verbaasd over het gerucht dat ASC nadacht over een verzoek voor de aanleg van kunstgrasvelden. Zo het gerucht klopt, lijkt me dat geen goed plan. Voor Hart voor Oegstgeest was het zelfs aanleiding voor een motie tijdens de laatste raadsvergadering. Het leverde bij de meeste fracties vrolijkheid op omdat er helemaal geen verzoek van ASC op tafel zou liggen.

Toch blijft waakzaamheid geboden. Om verschillende redenen. Ik herinner me dat ik niet lang na de opening van het sportpark Overveer vanuit ASC werd benaderd met de vraag of wij ons niet sterk wilden maken voor wat kunstgras. ASC groeide immers fors, vooral dankzij de "witte vlucht" van voetballers vanuit Leiden, die de voetbalclubs daar te gekleurd vonden worden. Die potentiƫle groei was voor ASC indertijd ook een belangrijke reden om vol in te zetten op de Overveer in plaats van de invliegfunnel bij Valkenburg.

Merkwaardig verzoek vond ik dat. Bij het besluit om ASC toe te staan naar de Overveerpolder te verhuizen heeft PrO indertijd de expliciete voorwaarde gesteld dat de belangrijkste natuurwaarden dienden te worden gewaarborgd. Dit werd raadsbreed gesteund.

Waar ik moeite mee heb is dat Oegstgeest langzamerhand procentueel het meest geplastificeerde dorp, want kunstgras is plastic, van de hele regio is geworden. Met onze eigen hockeyvereniging 'Leije', om maar in de sfeer te blijven, als koploper aan plastic oppervlak. Aan de Hofbrouckerlaan is aan die kant over vele honderden meters geen grassprietje meer te bekennen. Kortom, hoe groen zijn we nu nog?

Tim van Tongeren