Afbeelding
Foto:

Muziek op Schoot en kleutermuziek

muziek n Op zoek naar een origineel moederdagcadeautje? Geef dan open les of cursus cadeau voor muziek voor ouder en kind.

Samen muziek maken is vrolijk en verbindend. Er starten cursussen bij De Mirtetak voor 1 tot 2 jaar en 2 tot 4 jaar op vrijdag 10 en zaterdag 11 mei. Ook de kleutercursus 'Dans en speel je mee' start op zaterdag 11 mei. Nieuwsgierig? Iedereen is van harte welkom in Centrum Sunterra, Clusiushof 7, Oegstgeest. De babycursus voor 4 maanden tot 1 jaar start op donderdag 13 juni in Leiden. Informatie en inschrijving: www.mirtetak.nl


Nederland•mei1945 n Wat een leuke moffenmeid!

Zwervertje is een ventje dat nog in Sinterklaas gelooft en nog ver verwijderd is van zijn jaren des onderscheids (als hij die ooit bereikt). Zich bewegend door de spontane straatfeesten na de bevrijding stuit hij op het kaalknippen van vrouwen. Niet alle vrouwen gelukkig, wees gerust, maar die dames die tijdens de oorlog vriendschappelijke betrekkingen onderhielden met Duitse soldaten. Niet dat zwervertje zich toen bewust was van het bestaan van dit soort relaties. En nu, vlak na de oorlog, komt het ook niet bij hem op dat er kaalgeknipt zou moeten worden. Weet hij veel. Hij ziet het gebeuren en hij vermaakt zich. Vertier in tijden zonder bommenwerpers en V2's. Vertier waaraan het zich heroriënterend gezag redelijk snel een einde maakt. Voor zwervertje en straatkornuitjes is dit naast de bevrijdingsfeesten gewoon sensatie.

In één specifiek geval wordt een jonge vrouw door enkele jongemannen binnendoor naar de dakkapel van haar woning gevoerd. Als het raam open gaat en haar hoofd daar boven de dakgoot verschijnt gaat er onder het bescheiden aantal toeschouwers een gejuich op. Twee jongemannen posteren zich aan weerszijden van haar en beginnen heur haar af te knippen. En wat doet de vrouw? Is ze bang? Is ze boos? Schaamt ze zich? Huilt ze? Welnee! Ze laat het gewoon gebeuren. Voert een kennelijk gezellige en grappige conversatie daar in die dakkapel met deze opgeschoten haarknippers. Zwervertje ziet dat met verwondering en ontzag aan. Wat een leuke sterke meid! Is nooit meer uit zijn herinnering verdwenen. Zijn eerste liefde?

Een paar huizen verder loopt het anders af. De vader van twee affectief op Duitse soldaten georiënteerde dochters jaagt met zijn vuurwapen dezelfde jongens van zijn erf af. Dat vindt zwervertje wel jammer. Inmiddels weet hij beter.

Afbeelding