In het huidige parkbos zal Margreet Wesseling enkele bijzondere bomen aanwijzen die hun eigen verhaal hebben.
In het huidige parkbos zal Margreet Wesseling enkele bijzondere bomen aanwijzen die hun eigen verhaal hebben. Foto: Willemien Timmers

Boerhaave's minder bekende kant als plantkundige

groen n In het kader van het Boerhaavejaar 2019 zal de Oegst­geester bioloog Margreet Wesseling op zondag 19 mei op Kasteel Oud-Poelgeest een 'Boerhaave-lezing' houden. Dit in samenwerking met Dorpsmarketing Oegst­geest en de Rijnlandse Boekhandel en ter gelegenheid van het verschijnen van haar boek 'Boerhaave Botanicus'. De lezing gaat over een onbekende kant van de beroemde Leidse arts Herman Boerhaave: zijn leven als plantkundige.

Het is niet voor niets, dat het restaurant van Kasteel Oud-Poelgeest sinds enkele maanden Restaurant Botanicus heet. Boerhaave, de beroemdste bewoner van het landgoed, werd in 1709 naast hoogleraar geneeskunde en kruidkunde ook prefect van de Leidse Hortus Botanicus. Hij noteerde in zogenoemde zaaiboeken alles wat h¬ij zaaide of plantte in de Hortus en later op het landgoed Oud-Poelgeest. Margreet Wesseling ontdekte in zijn zaaiboeken veel nieuwe informatie die zij combineerde met gegevens uit de vele brieven die Boerhaave schreef.

Parkbos

Wesseling heeft al enkele lezingen gegeven, maar zij vertelt iedere keer andere, nieuwe verhalen. Zij zal zich voor deze lezing helemaal concentreren op het parkbos Oud-Poelgeest, waar Boerhaave een groot deel van zijn laatst jaren heeft doorgebracht.

wandeling

Na de lezing volgt er een wandeling. In het huidige parkbos zal Margreet Wesseling enkele bijzondere bomen aanwijzen die, ook al zijn ze niet door Boerhaave geplant, hun eigen verhaal hebben. Natuurlijk wordt even stil gestaan bij de tulpenboom. En waar lag dat heuveltje dat Boerhaave had aangelegd om het de bergplanten uit Oostenrijk naar de zin te maken?

Lezing

De lezing over Boerhaave wordt gehouden in de Boerhaavezaal van het Koetshuis bij Kasteel Oud-Poelgeest in Oegst­geest; aanvang 14.00 uur, ontvangst vanaf 13.30 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar bij de Rijnlandse Boekhandel of via de website en app (071- 517 2271) van de Rijnlandse Boekhandel. Toegang: € 5,00 inclusief koffie of thee. Reserveren is noodzakelijk. Na afloop zal Margreet Wesseling haar boek nieuwste boek signeren. Het eerder publiceerde boek over het Oegst­geester 'Bos van Wijckersloot' zal ook nog verkrijgbaar zijn.