De huizen in Poelgeest zijn nu aangesloten op een warmtenet van Nuon. | Foto Willemien Timmers
De huizen in Poelgeest zijn nu aangesloten op een warmtenet van Nuon. | Foto Willemien Timmers Foto:

Ruim €43.000 subsidie voor onderzoek naar duurzame warmte

poelgeest n Stichting Energiek Leiden heeft een subsidie van ruim € 43.000 ontvangen van de provincie Zuid-Holland. Het geld is bedoeld voor het initiatief van Energiek Poelgeest om te onderzoeken of de woningen in Poelgeest kunnen worden verwarmd met energie uit lokale, duurzame bron.

De huizen in de wijk Poelgeest zijn aangesloten op een warmtenet van Nuon. Dat net wordt nu nog gevoed door een op aardgas gestookte energiecentrale.

Om die warmtevoorziening te verduurzamen, laat bewonersinitiatief Energiek Poelgeest nu uitzoeken of er warmte kan worden opgewekt uit de Haarlemmertrekvaart, de Klinkenbergerplas, of uit de rioolwaterzuivering (RWZI Leiden Noord). De uitkomsten van het onderzoek worden dit najaar verwacht.

Het haalbaarheidsonderzoek wordt breed gedragen, want er zijn veel partijen benieuwd naar de mogelijkheden voor warmteopwekking uit oppervlaktewater. De gemeentes Leiden en Oegstgeest en het Hoogheemraadschap Rijnland steunen het project met geld, kennis en menskracht. Nuon, beheerder van het warmtenet en energieleverancier en drie gespecialiseerde onderzoeksbureaus zorgen voor het technische en financiële rekenwerk.

Uit het onderzoek moet blijken wat er nodig is om 's zomers warmte aan oppervlaktewater te onttrekken, dat op te slaan in de bodem en in de winter via een warmtepomp op te stoken tot een comfortabele 70 graden. Daarmee is de techniek (aquathermie) overigens nog niet energieneutraal: ook de warmtepomp zal op termijn op duurzame energie moeten functioneren.

Bewoners betrekken

Energiek Poelgeest gaat het nieuws over de subsidie nu eerst vertellen aan de wijk, op een binnenkort te houden bewonersbijeenkomst. Frank ter Beek van het bewonersinitiatief: "Voordat we onze huizen echt duurzaam kunnen verwarmen zijn we wel een paar jaar verder. Maar dit haalbaarheidsonderzoek is natuurlijk een prachtige eerste stap."


Onderzoek gebruik bus en fiets

OV n Rover (Reizigersvereniging Openbaar Vervoer) heeft een actieve werkgroep in Oegstgeest.

Het is mede aan Rover te danken dat in 2016 is besloten, dat bus 187 over de Lange Voort en langs het winkelcentrum is blijven rijden.
Niet iedereen woont op loopafstand van een bushalte, en zeker niet van een bushalte waar hij op de lijn naar zijn bestemming kan stappen. Daarom vindt Rover, net als de provincie Zuid-Holland en de gemeente, het belangrijk, dat er bij iedere lijn bij belangrijke haltes een goede, veilige en liefst overdekte gelegenheid is om je fiets neer te zetten en dan met de bus verder te gaan.
De gemeente schrijft, als onderdeel van haar duurzaamheidsbeleid, van plan te zijn hier ook de komende jaren aandacht aan te besteden. Daarom heeft Rover een onderzoek gedaan naar de hoeveelheid en de kwaliteit van de rekken en klemmen die er bij haltes in het dorp staan.
Het resultaat viel tegen. Qliner 386 naar Den Haag, die bij het hoogwaardig openbaar vervoer wordt gerekend, heeft bij de oprit naar de A44 een stalling, die ooit schoon en overdekt was, maar nu vies en beschadigd. Een halte eerder, bij de Leidsebuurt, waar nog drie andere lijnen langskomen, staan de fietsen schots en scheef tegen een muurtje. Op de Abtspoelweg lagen, door gebrek aan klemmen, fietsen omgewaaid op de grond. Bij veel haltes staan een of twee klemmen, en dat is weinig. De vormgeving van de klemmen is een ratjetoe. Vergeleken met andere gemeenten in de bollenstreek is het aanbod mager te noemen.
Een positieve uitzondering was de halte Posthof, buiten de bebouwde kom, waar de Haarlemmertrekvaart de A44 kruist. Dat is een van de haltes met de minste instappers, maar hij heeft verreweg de beste voorzieningen. Die zijn echter niet door de gemeente Oegstgeest verzorgd, maar door de provincie.


Voorzitter Jan van Dijk: "We hopen dat we met dit onderzoek de gemeente helpen snel enkele knelpunten aan te pakken en op andere punten 'quick wins' uit te voeren. In lijn met het Mobiliteitsplan 2017-2027, maar vooral in het belang van de Oegstgeester gebruikers van het openbaar vervoer. Opmerkingen van lezers via e-mail jvandijk47@casema.nl zullen we zeker in ons overleg met de gemeente meenemen." Via dit e-mailadres is ook het volledige verslag op te vragen.


Zaterdag 18 mei éénjarig bestaan Ken je Buren

ontmoeting n Het project Ken je Buren van het burgerinitiatief Langer Zelfstandig Oegstgeest bestaat binnenkort één jaar.

Dat wordt gevierd met een feestelijke bijeenkomst in het Dorpscentrum aan de Lijtweg in Oegstgeest vanaf 13.30 uur. Tijdens de bijeenkomst wordt teruggeblikt op de resultaten van het project en een perspectief geschetst voor de toekomst. De bijeenkomst wordt afgesloten met een borrel. Deelname is gratis.

Het project Ken je Buren is medio 2018 door het burgerinitiatief Langer Zelfstandig Leven Oegstgeest gestart om buurtnetwerken op te zetten in zoveel mogelijk wijken in Oegstgeest. Steeds vaker zullen ouderen langer zelfstandig moeten maar ook willen blijven wonen. Elkaar zo nu en dan een helpende hand bieden in geval van nood kan dit bevorderen. Inmiddels zijn in vijf wijken buurtnetwerken gestart.