Endegeest in de uitverkoop?

Op 29 april jl. verscheen de 'Nota van Uitgangspunten voor het nieuwe bestemmingsplan Wilhelminapark en Geesten'. Lees: Endegeest, Rhijngeest en Overgeest.

Deze Nota is gemaakt in opdracht van de Gemeente Oegstgeest. Je zou denken door de afdeling Ruimtelijke Ordening of door een onafhankelijk buro. Nee dus.
De buro's Hartzema en Van Diest, met jarenlang belang in het Bio Science Park (lees: Gemeente Leiden, Universiteit en LUMC) kregen de opdracht. Een schoolvoorbeeld van onzuiver bestuur. Ter herinnering: eerder maakten deze buro's op initiatief van de Gemeente Leiden het Ambitiedocument Endegeest. Zij organiseerden ook t.b.v. de Participatie van de Oegstgeester Burger zogenoemde tafelgesprekken. Een ideale vorm van verdeel en heers en lekker makkelijk voor de verantwoordelijk bestuurders, die schitteren door afwezigheid. Vergelijk de Haagse Klimaattafels en de afkeurende reactie op deze wijze van besturen door de Raad van State.


- De gepresenteerde 'Nota van Uitgangspunten' (NvU) oogt als een marketing glossy: 62 bladzijden met veel kleurenplaatjes. Het meest opvallend? Op blz. 28 wordt uiteengezet wat Leiden en de Universiteit willen: uitbreiden van het Bio Science Park (BCP) in het Endegeester gebied. De 'mind campus' behoeft faciliteiten. Genoemd worden scholen, kinderopvang, congrescentrum, horeca en huisvesting. De lezer begrijpt het al: ál deze functies versterken het behoud van de landschappelijke waarden, aldus sprookjesverteller Hartzema. Met behulp van leeslamp en vergrootglas valt op blz. 41 te lezen dat het totaalplan, thans ruim 20.000 m2 bebouwd oppervlak, straks ruim 38.000 m2 beslaat. Omdat naar het oordeel van Hartzema c.s. (of Leiden c.s.?) er een tekort zou zijn aan oost-west verbindingen, wordt (om te beginnen?) een veelheid aan fietspaden in het gebied beoogd. Opmerkelijk: het Gemeentebestuur van Leiden streeft voor eigen parochie uitdrukkelijk een vergroeningsbeleid na. Maar het is duidelijk: dat beleid houdt op bij de gemeentegrens met Oegstgeest.
- Nog opvallender in de Nota is dat wensen/voorwaarden van de Gemeente Oegstgeest ontbreken. De grond is dan weliswaar eigendom van Leiden, Rivierduinen, Centrum '45 en een projectontwikkelaar, maar de Gemeente Oegstgeest is verantwoordelijk voor de ruimtelijke ordening, d.w.z. het bestemmingsplan. Het ontbreken van wensen/voorwaarden roept vragen op van niet geringe aard. Vooral omdat het College van B&W, ook het vorige, zich met hand en tand verzet tegen het nemen van een voorbereidingsbesluit zoals de Monumentencommissie en Hart voor Oegstgeest één en andermaal bepleit hebben.
De Raad, het hoogste orgaan in de Gemeente, heeft keer op keer de verantwoordelijkheid om de regie te nemen laten liggen. Het is echter nog niet te laat om middels een voorbereidingsbesluit paal en perk te stellen aan de voorliggende ongewenste ontwikkelingen.
Al te goed is buurmans gek!
- In de Nota (blz. 33) wordt door Hartzema voor het eerst gesproken over de vaststaande beschermingsgegevens: 1) het gebied is onderdeel van de Provinciale Landgoederenzone;
2) het gebied is deel van Natuur Netwerk Nederland; 3) het gebied incl. het Land van Bremmer is aangewezen als Rijksbeschermd Dorpsgezicht. Dat geeft aanzienlijke beperkingen voor alle door Leiden, BSP, Universiteit, LUMC en projectontwikkelaar gewenste ontwikkelingsplannen. Hartzema meent echter dat het gebied met al die plannen beter 'beleefbaar' kan worden gemaakt, hoewel niemand in Oegstgeest daarom heeft gevraagd, laat staan daarin gelooft.
- Hierboven werd het wensenlijstje van Leiden, BSP, Universiteit en projectontwikkelaar al aangehaald (blz. 28). Op dezelfde bladzijde valt te lezen dat "De wens van de Gemeente Leiden wordt ondersteund door de Provincie Zuid-Holland ….". De suggestie wordt aldus gewekt dat de realisatie van het kenniscluster 'Mind Campus' wat betreft de Provincie op het Landgoed Endegeest kan plaatsvinden. Echter, de Provincie roept slechts op tot bestuurlijke samenwerking in de regio. De opdrachtgever (B&W Oegstgeest) van de Nota had deze tekst niet mogen accorderen, wetende dat de Provincie zich in deze fase niet bemoeit (mag bemoeien) met de plannenmakerij. In feite is sprake van een misleidende tekst.
- In de Nota wordt steeds gesteld dat er cf. het bestaande bestemmingsplan 12% reserve is voor de uitbreiding van de bebouwing (vervangende bouw i.v.m. de reeds gesloopte paviljoens). Op de achterzijde van de omslag van de Nota wordt echter gesteld dat dit percentage bij uitvoering van de plannen zo nodig bijgesteld kan worden!
Vraag: heeft het College hiermee ingestemd? Wie misleidt wie?
- 29 april jl. (in een vakantieweek!) werd de 'Nota Uitverkoop Endegeest' voor Raad en Burgers openbaar gemaakt, maar deze bleek digitaal niet toegankelijk. Voor het stellen van technische vragen door Raadsleden was slechts 24 uur beschikbaar. Later, na protest van Raadsleden tot 48 uur opgerekt. Het zgn. woordvoerdersoverleg moet, aldus B&W, op 7 mei plaatsvinden en openbare behandeling in de Commissie Ruimte op 9 mei a.s. Samengevat: slikken of stikken.
En met dit wurgscenario heeft het Presidium uit de Raad nota bene ingestemd!
- Een dringend beroep mede namens veel inwoners van verschillende politieke kleur aan hun vertegenwoordigers in de Raad:
"Stop deze onzinnige uitverkoop van een belangrijk deel van onze Gemeente. Neem kennis van de aan B&W en Raadsleden op 16 oktober 2018 toegezonden Nota van Uitgangspunten van de Stichting Behoud Wilhelminapark en Geesten. Bij die Stichting zijn vrijwel alle omwonenden aangesloten. Een reactie hierop mocht de Stichting nimmer vernemen.
Ga met de bestuurders van die Stichting in overleg. Het is niet alleen politesse dat te doen. De Stichting produceerde een deugdelijke Nota".
- Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald!

Mr Jan J.L. de Soeten