Afbeelding
Foto: Willemien Timmers

Als borstkanker geen borstkanker is

lezing n Op woensdagavond 8 mei zal Jelle Wesseling een lezing houden over zijn werk als patholoog en onderzoeker bij het Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek te Amsterdam en hoogleraar pathologie van borstkanker aan het LUMC.

Hij schrijft: 'Buitengewoon confronterend te horen dat je kanker hebt. Maar soms weten artsen niet eens zeker of het dat echt is. Neem bijvoorbeeld DCIS, Ductaal Carcinoom In Situ. Het wordt bij duizenden vrouwen per jaar gevonden en kan borstkanker worden, maar wordt het meestal niet. Toch ondergaan vrijwel alle vrouwen voor de zekerheid een borstamputatie of een borstsparende operatie gevolgd door bestraling. Heel ingrijpend. Maar welke DCIS-afwijkingen zijn dan ongevaarlijk?'.

Jelle Wesseling onderzoekt hoe we kunnen leren voorspellen welke vrouwen met DCIS een hoog of een laag risico op het krijgen van borstkanker hebben, om die laatste groep onnodige stress, angst en overbehandeling besparen.

Deze avond wordt georganiseerd in het kader van het vormingswerk van de Raad van Kerken.

Plaats: Rehobothkerk, Lijtweg

Tijd: koffie/thee 19.30, lezing 20.00 uur

Toegang: gratis

Info: jelle.wesseling64@gmail.com, www.dcisprecision.org

Texcoco-Mexico-1991 n Zwerver als gemakkelijke prooi

In de avond brengt Zwerver een lokale collega en diens vrouw naar huis. Een gemakkelijke route die hij diverse keren per week rijdt. Een rustig routineus ritje, een plezierig nagesprek. Hij draait een rustige straat in, aan het begin waarvan een politie auto staat. Tot zijn verbazing houdt de politie hem aan en zet hem aan de kant. De straat is eenrichtingsverkeer. Ja, dat weet Zwerver. Dan ziet hij tot zijn verbazing dat de pijl is omgekeerd. Dat was gisteren nog niet zo. Dat weet hij zeker.
Een ernstig delict! Hij heeft enkele meters tegen de toegestane richting in gereden! Er was op eerdere dagen geen waarschuwing dat de rijrichting zou veranderen en nu ook is er geen waarschuwing dat zulks gebeurd is. Zwerver wil niet betalen. Dat is wel de bedoeling. De politie staat doodleuk slachtoffers op te wachten.
Terwijl de 'handhavers' zich op andere weggebruikers richten bespreekt een verontwaardigde Zwerver de situatie met de mede-inzittenden. Zijn collega raadt hem aan dat toch maar wel te doen. Door te weigeren zal hij met het hoger politiegezag in aanraking komen, dat dan ook zijn deel zal willen hebben. Beter is, zegt collega, verdere moeilijkheden te voorkomen. Hij biedt aan met de dienders een regeling te treffen. Aldus geschiedt.


Een aantal jaren later loopt Zwerver in Peru met een lokale katholieke non langs een nieuw gebouwd politiebureau. De nog steeds wat onnozele Zwerver vraagt haar of het politietoezicht in de wijk verbeterd is. "Welnee", zegt ze fel, "dat zijn de ergsten".