Burgemeester Jaensch kreeg de handtekeningen en een jonge zomereik aangeboden aan het begin van de raadsvergadering. | Foto Willemien Timmers
Burgemeester Jaensch kreeg de handtekeningen en een jonge zomereik aangeboden aan het begin van de raadsvergadering. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Petitie: Inwoners willen behoud bomen

politiek n Meer dan 4.400 mensen hebben de petitie 'Red de bomen in Oegstgeest' ondertekend. Deze ondertekenaars hebben het idee dat al jaren geen boom zijn leven zeker is in Oegstgeest. De initiatiefneemster van de petitie, Cathelijne Filippo, overhandigde samen met Noortje Bloemzaad en enkele andere inwoners burgemeester Emile Jaensch de lijst met duizenden handtekeningen. Ze gaven hem ook een boompje (een zomereik), om deze op een mooie locatie in Oegstgeest te planten.

Filippo zag de ongebreidelde kap van steeds meer bomen met lede ogen aan. "De gemeente heeft onlangs een rij van schitterende, monumentale bomen aan de Endegeesterlaan omgehaald. Ook zijn er zonder overleg met omwonenden jonge, nieuwe en volstrekt gezonde bomen aan de Oude Rijnsburgerweg gekapt. En er volgen er nog veel meer. Zowel in Nieuw Rhijngeest als de Oranjebuurt, waar 144 bomen op de lijst staan. Ook de Terweeweg komt aan de beurt.

Er gaan zelfs geruchten in het dorp over een totaal van 400 bomen, maar omdat al deze bomen in deelprojecten zijn opgenomen, heeft niemand inzicht en inzage in een totaaloverzicht. Hoewel de gemeente er nieuwe bomen voor terugplaatst, betekent dit dat prachtige, voornamelijk gezonde en vaak oude bomen, plaats moeten maken voor kleine, iele, jonge bomen die niet dezelfde eigenschappen en schoonheid bezitten.''

Samen met ruim 4.400 andere mensen riep ze de gemeenteraadsleden op, om 'te stoppen met de zinloze kap van zoveel prachtige bomen. Zorg voor een betere uitvoering van het bomenbeleid!'


ASC mag praten over kunstgras

politiek n De politieke partij Hart voor Oegstgeest wil er alles aan doen om te voorkomen dat ASC haar zo vurig gewenste kunstgrasvoetbalveld krijgt. Fractievoorzitter Van Dissel riep de overige partijen donderdagavond op, om nu al te laten weten dat er geen kunstgras mag komen. En dat verdere gesprekken hierover zinloos zijn. Maar dit initiatief pakte verkeerd uit.

Van Dissel diende de motie 'Geen kunstgras in de Veerpolder' in en lichtte toe: "Het is een mogelijke wens van ASC om daar kunstgras te willen. Maar bij de overwegingen om ASC naar de Overveerpolder te verplaatsen, heeft de raad zich indertijd helder uitgesproken tegen (de komst van, JD) kunstgras. Als minimale tegemoetkoming van de natuurwaarde voor het polderlandschap."


De HVO-voorman kreeg geen enkele steun met zijn oproep. De overige politici vroegen zich verbaasd af, waarom het bestuur van ASC niet eens zou mogen praten over haar wens voor kunstgras. Menno Welling (PrO): "De raad heeft gezegd; geen kunstgras, maar ASC wil dit ter sprake brengen in een overleg. Het lijkt me prematuur om daar niet over te praten."
Ook raadslid Arne-Jan Vos (D66) had problemen met de motie. Volgens hem gaat het om een bevestiging van wat de raad eerder al had besloten. "Laten we hier geen gewoonte van maken. Dit is een precedent waar we niet naar toe willen. Het is een glijdende schaal." CDA en VVD waren het hier mee eens.


Wethouder Nieuwenhuis liet daarop weten, dat in het huidige bestemmingsplan er geen mogelijkheid is, om kunstgras neer te leggen. "Als er besluiten worden genomen, is het in deze raad." Hierop trok Van Dissel de motie in.