Afbeelding
Foto:

SOEK in beeld

'Zwangerschapskleding'

kringloop n Wie deze jurk ziet in de Soek (Stichting Oegstgeester Kringloop), zal denken dat Alice terug uit Wonderland haar jurk heeft ingebracht. Maar nee Alice is niet langsgekomen. Het is namelijk een oude zwangerschapsjurk en heeft inderdaad wel iets uit het befaamde kinderboek.

Tegenwoordig kun je zwangerschapskleding te kust en te keur kopen. We zijn er aan gewend, het hoort erbij. Maar dat is toch echt iets van na de oorlog. Voordien werd de dagelijkse kleding uitgelegd; voor de millennials onder u: er werden stukken stof ingezet om de jurk geschikt te maken voor de laatste weken van de zwangerschap.

Zwangerschapskleding is pas in 1938 ontstaan. In Dallas openden drie Duitse dames de kledinglijn Page Boy uit frustratie dat de keuze voor kleding voor zwangere vrouwen zo beperkt was. Page Boy domineerde de markt decennialang met beroemde klanten als Jackie Kennedy en Elisabeth Taylor (sic). Zwangerschapskleding is dus een vrij recent fenomeen.

En toch geven moderne beroemde dames nog steeds de voorkeur aan een maatje groter in plaats van zwangerschapskleding. Kate Middleton bijvoorbeeld is slechts één keer betrapt met een zwart-witte polkadot-jurk uit de zwangerschapslijn van Topshop. Kate gaf de voorkeur aan recycling van de kleding die ze vóór haar zwangerschap droeg. En dan zijn we weer terug in het doel van kringloopwinkels: hergebruik!

Max Dohle

SOEK - Kringloopwinkel Oegstgeest - Endegeesterstraatweg 1A