Afbeelding
Foto:

Taptoe

Vroeger bij het Marine Elektronisch en Optisch Bedrijf (MEOB) werd dagelijks de vlag gehesen. Het was immers een militair terrein. "Front maken naar de vlag, vlag hijsen", een korte maar plechtige gebeurtenis. Daar stond je even bij stil. Als je aan boord komt is het de goede gewoonte om eerst de vlag te groeten, zo gaat dat bij de marine. Thuis doe je dat niet. Maar op bepaalde dagen gaat wel de vlag uit. Op 5 mei, zodra de zon op komt, de vlag aan de gevel of aan de mast. Vooral voorkomen dat de vlag de grond raakt, dat mag niet. Op 4 mei gaat de vlag halfstok. Daarvoor zijn ook weer voorschriften voor. Het mag echter pas na 18.00 uur. Bij zonsondergang weer naar beneden. In beide gevallen eerst volledig, heel statig en langzaam, en dan pas halfstok of neerhalen. Voorafgaand aan twee minuten stilte wordt de Taptoe geblazen, live op trompet, een eeuwenoude gewoonte die ze in Engeland hebben overgenomen met de Last Post dat iets langer duurt. Wil van Elk


Autoinbraak

politie n Twee inbrekers zijn woensdag aan het begin van de middag betrapt bij een auto-inbraak aan de Mathenesselaan. De daders gingen er vandoor op twee scooters. De buit bestaat uit zwaar gereedschap waaronder een bladblazer en gereedschapskoffers. Omdat het gereedschap moeilijk te vervoeren is op de scooter, moet dat voorbijgangers zijn opgevallen.

Eén van de verdachten heeft blond haar en een mager postuur, de ander heeft donkerbruin haar en een wat voller postuur. Het kenteken van de scooter begint met 6V-XG- en werd voor het laatst gezien in de richting van de Warmonderweg. De spullen zijn op de scooter gelegd en vervolgens in een wit/groene bus gezien.


Bevrijdingsvuur

hardlopen n In de nacht van 4 op 5 mei doet de loopgroep Oegst­geest mee met de bevrijdingsvuur-estafette. Om precies 12 uur 's nachts wordt in Wageningen het bevrijdingsvuur ontstoken. De burgemeester van Wageningen geeft dit vuur door aan vertegenwoordigers van zo'n honderd gemeenten. De lopers lopen telkens twee kilometer, waarna ze worden afgelost door een teamgenoot. Zo leggen ze in de nacht de afstand Wageningen - Oegst­geest af. Tussen 10.00 en 10.30 uur zullen de lopers aankomen in het bos van Wijckerslooth. Daar zullen ze aan burgemeester Emile Jaensch een speciaal hardloopshirt overhandigen, en bij het monument een fakkel plaatsen.