Afbeelding
Foto:

Brandweer neemt deel aan grote oefeningen en wedstrijden

brandweerjubileum n Hulpdiensten als politie en ambulance doen geregeld grote oefeningen met als doel zich zo optimaal mogelijk voor te bereiden op de praktijk. Dit geldt eveneens voor de brandweerkorpsen. Theorie is belangrijk, maar de kennis van hulpdiensten wordt pas echt beproefd bij daadwerkelijke alarmering, als het geleerde in praktijk moet worden gebracht.

Door Wim van Tuijl

De vrijwillige brandweer Oegstgeest oefent vanzelfsprekend om de opgedane kennis tijdens de opleiding actueel te houden. "Op zaterdag 16 maart hebben we meegedaan aan een grootschalige oefening op de Maasvlakte. Op het oefenterrein worden de brandweerkorpsen getraind om allerlei branden met de juiste blusmethoden te blussen. Ideale praktijkoefeningen die ons voorbereiden om de opgedane kennis daadwerkelijk te gebruiken als de nood aan de man is", vertelt Ralph Smit.

Behalve blussen wordt geleerd hoe slachtoffers in veiligheid te brengen die zelf niet meer in staat zijn het brandende gebouw te verlaten. Desgevraagd geeft Harm Plasse voorbeelden uit de praktijk. "In Oegstgeest hebben we bij branden in de Surinamestraat en de Van Wassenaerlaan mensen uit een brandend huis in veiligheid kunnen brengen. Bij de eerstgenoemde brand bleek bij onze aankomst een bewoner van de bovenverdieping geen uitweg meer te hebben. Samen met Hans Rutte heb ik hem uit zijn benarde situatie kunnen redden."

Hiermee wordt het belang van een goede opleiding en deelname aan grootschalige oefeningen duidelijk onderstreept.


Wedstrijden

Behalve grote oefeningen wordt deel genomen aan wedstrijden waarbij korpsen uit meerdere plaatsen meedoen. Deskundige jury's beoordelen de kennis die de deelnemende korpsen in huis hebben. Rond de jaren tachtig van de vorige eeuw had brandweer Oegstgeest twee wedstrijdploegen.

Eén ploeg nam deel aan de klasse Technische Hulpverlening (THV). Hierbij worden ongevallen in scène gezet waarbij de brandweer met hydraulische apparatuur moet werken om gefingeerde slachtoffers te redden. De tweede ploeg nam deel aan TAS HD-wedstrijden. Deze afkorting staat voor 'tankautospuit hoge druk'. Laatstgenoemde ploeg bereikte de landelijke finale in Sommelsdijk en werd tiende van de ruim 400 deelnemende ploegen.

Ook in 1989 en 1994 bereikte deze ploeg de landelijke finale. Direct na afloop van de finale in 1994 kon die ploeg meteen de kennis in praktijk brengen. Op weg naar huis meldde de toenmalig burgemeester Scheenstra dat onmiddellijke inzet nodig was bij een grote brand op het voormalige MEOB-terrein.

Rond 2003 werd een nieuwe wedstrijdklasse ingevoerd onder de naam klasse '112'. Korte uitleg: de brandweerploeg ontvangt in de eigen kazerne een uitrukbericht met een melding wat er aan de hand is. Dit kan ook een oproep zijn om assistentie voor iets anders dan brand. Op deze manier komt de praktijk dichterbij. Wedstrijden zijn hiermee veranderd in vaardigheidstoetsen.

Sinds 1981 werden ook onderlinge wedstrijden gehouden door korpsen binnen de kust-, duin- en bollenstreek. Doel was, behalve het wedstrijdkarakter, verbetering in de onderlinge samenwerking te bereiken. Het Oegstgeester korps pakte in 1983, 1985 en 1994 de eerste plaats. Ook deze wedstrijden zijn veranderd in vaardigheidstoetsen en kregen een regionaal karakter.
Duidelijk is dat de wedstrijden/vaardigheidstoetsen, naast de reguliere brandweeropleidingen, een wezenlijke aanvulling vormen op het verwerven en vergroten van de kennis die hard nodig is om in de praktijk optimaal de juiste assistentie te verlenen.

Afbeelding