5 mei Samen Vrij

Maanden geleden zag ik het al aankomen: de 5 mei-markt valt op een zondag. Voor velen is dat geen probleem, maar er zijn duizenden Oegstgeestenaren die op zondag naar de kerk willen. En hoe moet dat dan? Vrolijk uitbundig geschreeuw van de vrijmarkt en mensen die naar de kerk willen gaan, gaat dat wel samen?

Nu geldt in Nederland nog steeds de Zondagswet. Een oude wet die kerken het recht geeft om in rust op zondagen hun geloof te beleven. Artikel 4 van de Zondagswet luidt: "Het is verboden op zondag voor 13 uur openbare vermakelijkheden te houden, daartoe gelegenheid te geven of daaraan deel te nemen." De kerken van Oegstgeest hadden een simpel briefje naar de burgemeester van Oegstgeest kunnen schrijven met de vraag of men wel zich wil houden aan de Zondagswet. Vroeger werd de 5 mei markt een dag later, op maandag, gehouden.
Maar er ontstond geen probleem. De kerken van Oegstgeest zagen geen bedreiging van de zondagochtendkerkdiensten, ze zagen een kans!
Op 5 mei organiseren de kerken nu een aantal activiteiten in en rond de Rehobothkerk (tegenover het Shell-station). Het motto van het evenement is Samen Vrij, en de ruimte achter de kerk wordt voor de gelegenheid omgedoopt in Bevrijdingsplein. Met deze aanwezigheid presenteren de kerken zich aan de Oegstgeester gemeenschap, met een aantrekkelijk, gevarieerd programma, dat speciaal gericht is op gezinnen en kinderen. Iedereen is welkom.
Er is live muziek, er is een kindertheater en een goochelaar. Op het terrein achter de kerk komen ook informatie-stands van enkele maatschappelijke organisaties te staan. Hier worden aan een bar ook koffie en thee geschonken, die gratis zijn, en hier kunnen mensen ook boterkoek, cake en appeltaart kopen, geleverd door Jottem.
Rondom de kerk worden onder andere kinderspelen georganiseerd, kunnen kinderen cupcakes maken, kleuren en knutselen. Er is een rommelmarktje voor het goede doel, en een boekenstand met tweedehands religieuze boeken. Dat dan weer wel.
Soms denk je problemen te zien, maar zijn het mooie kansen. U bent van harte welkom.
Arjan de Kok

Reactie: okecolumn@ziggo.nl