Afbeelding
Foto: Willemien Timmers

Oegstgeest in vogelvlucht

Denken voor het dorp

Oegstgeest presenteert zich als schrijversdorp. Schrijvers zijn denkers. Dus is Oegstgeest ook een denkersdorp. Dit zien we aan de Cartesiuslaan met de Latijnse naam van de denker Descartes. Deze vroegere bewoner van kasteel Endegeest kennen we van: 'ik denk, dus ik ben'.

Deze gedachte brengt me bij de Denker des Vaderlands, die we sinds 2011 hebben. Wat heeft Oegstgeest aan dit soort mensen? Tot nu toe weinig, maar dit kan veranderen. Op 29 maart werd Daan Roovers de vijfde Denker des Vaderlands. Zij zegt: 'Politiek is bij uitstek een zaak, die je niet aan politici moet overlaten'. U leest dit in het boekje 'Wij zijn de politiek'.

Zij is voor onafhankelijk denken door willekeurig gekozen inwoners met meer oog voor het algemeen belang dan politici en belangengroepen.

'Politiek is bij uitstek een zaak, die je niet aan politici moet overlaten'

Ik vind dit horen bij doelmatig democratisch besturen. Maar past het bij Oegstgeest? De meesten van u gaan stemmen, blijkt uit het hoge percentage bij verkiezingen. Een aantal mensen vindt dit voldoende. Maar blijven meedenken is meer nodig dan vroeger, omdat ontwikkelingen zo snel gaan dat niet alles in verkiezingsprogramma's staat.

Goed dat een aantal van u als betrokkene bij belangrijke onderwerpen een mening geeft. Naast deze inbreng wil de nieuwe Denker meer onafhankelijke inwoners actief betrekken bij de politiek. Onze gemeente doet dit al. Via zelfstandige adviescommissies zoals voor Groen en Natuur en voor Sport. En wel eens bij de participatie van inwoners bij een belangrijk onderwerp zoals Samenwerking in de regio. Daarvoor raadpleegde de gemeente met succes een beperkt aantal willekeurig bepaalde inwoners via een enquĂȘte.

Wilt u vaker denken voor het dorp? Ik denk het wel, want het past prima in ons denkersdorp. Daarom zou het goed zijn als de gemeenteraad dit denkwerk van inwoners geregeld gaat gebruiken bij belangrijke besluiten.

Simon Vogel