Afbeelding
Foto: Jan Paul Hinrichs

Oegstgeester brieven van F.B. Hotz verschenen

lezen n Zojuist verscheen een brievenbundel van F.B. Hotz: Geniaal is niet direct het woord. Brieven aan Theo Sontrop. Deze brieven van Hotz (1922-2000) zijn geschreven in Oegstgeest op het adres Juffermansstraat 18, waar hij een groot deel van zijn leven woonde.

Uitgever Theo Sontrop (1931-2017) van De Arbeiderspers ontdekte het werk van Hotz in 1974 en bleef vanaf dat moment zijn vertrouwensman. Hotz bepaalde dat zijn archief vernietigd moest worden, waardoor de originele brieven van Sontrop aan Hotz verloren zijn gegaan. Sontrop bewaarde de brieven van Hotz wel, maar verkocht ze aan het einde van zijn leven, zodat ze bij meerdere personen en bibliotheken terecht zijn gekomen.

Oegstgeestenaar Jan Paul Hinrichs, auteur van het boek De poëzie van een enclave (De Wilde Tomaat, 2017) dat ons dorp als literair thema beschrijft, kon 73 brieven van Hotz aan Sontrop uit de jaren 1975-1995 traceren. Dit boek bundelt ze met uitvoerig commentaar en biedt zo een uniek inkijkje in de carrière van Hotz als schrijver. De bijzondere toestemming voor publicatie kwam uit Denemarken van Marion Andersen, de dochter van Atie Fransen-Hotz, zijn zuster met wie hij decennia op de Juffermansstraat samenwoonde. De uitgave is een bijzonder fraaie, luxe-editie van de Haagse Statenhofpers en verscheen in een oplage van 75 in heellinnen gebonden en genummerde boeken die 75 euro per stuk kosten. Voor bestelling: via de boekhandel of www.statenhofpers.nl.