Martine Glaser schreef een spannend verhaal over de strijd tegen tabaksreclame. | Foto Wil van Elk
Martine Glaser schreef een spannend verhaal over de strijd tegen tabaksreclame. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Martine Glaser met negende boek 'Mij pak je niet'

Spannend n Martine Glaser schreef haar negende boek getiteld 'Mij pak je niet'. Een spannend boek met een aangrijpend verhaal over vier jongeren die super gemotiveerd de strijd aangaan tegen de tabaksindustrie. Het boek is speciaal voor kinderen geschreven en zou door alle scholieren van middelbare scholen moeten worden gelezen. Eerlijk gezegd zouden volwassenen, vooral ouders van jonge kinderen, het ook moeten lezen.

Door Wil van Elk

Martine Glaser schreef in dertien jaar tijd acht boeken. Ze nam tweeënhalfjaar geleden afscheid van haar dochter die op vierenveertigjarige leeftijd stierf aan longkanker. Dit was de aanleiding om een boek te schrijven, haar negende. Ironisch genoeg ging haar eerste boek, een kinderboek, ook over haar dochter.

In een half jaar tijd verdiepte Martine zich intensief in de wereld van de tabaksindustrie waar zich van alles afspeelt om mensen aan het roken te krijgen. De jongeren worden door die industrie op alle mogelijke manieren verleid om te gaan roken omdat zij de 'plaatsvervangers' zijn van te vroeg gestorven rokers. De tabak werkt uiteindelijk verslavend, niet zo gek als je bedenkt dat er heel veel toevoegingen zitten in sigaretten. Helaas ook tientallen giftige stoffen De acties in het boek tegen de tabaksreclame en de reclame die wordt gemaakt zijn gebaseerd op feiten. Maar de kinderen en hun specifieke acties – evenals het tabaksbedrijf – zijn verzonnen. Martine raadpleegde een longarts van het LUMC om vooral geloofwaardig te zijn en geen onzin te schrijven. Die werd gegrepen door het verhaal.

De hartenkreet van Martine Glaser is vanzelfsprekend: "Ik zou willen dat veel kinderen (of ouders) dat boek kopen en dat niemand van die lezers dan ooit nog een sigaret opsteekt!".

Op 1 april stond er een interview met Martine in de Boekenkrant. Hart van Nederland was erbij toen zij het eerste exemplaar aanbood aan Wanda de Kanter, die 'activistische' longarts. "Zij heeft vooraf het concept gelezen."

Het boek (ISBN 978-9044834659) kost 16,95 euro. "Bij de boekhandel De Kler in de De Kempenaerstraat ligt een gigantische stapel", vertelde Martine Glaser. "Wie meer wil weten over het verhaal kan de samenvatting lezen op mijn website www.martineglaser.nl."