In de gevel van een huis aan de Van Houdringelaan worden gaten geboord om de EPS-parels doorheen te spuiten. | Foto Willemien Timmers
In de gevel van een huis aan de Van Houdringelaan worden gaten geboord om de EPS-parels doorheen te spuiten. | Foto Willemien Timmers Foto:

Verenigde buren verduurzamen hun huizen

wonen n Zeven huizen aan de Van Houdringelaan en de Starkenborglaan, in de 'Prinsenweide'-wijk bij De Voscuyl, zijn tussen 15 en 19 april een stuk energievriendelijker gemaakt.

Door Willemien Timmers

Initiatiefnemers Rob Proeme en Cees Kimmel zijn al langer bezig met het verduurzamen van hun woning. ""Eind 2016 hebben we met drie woningen zonnepanelen aangeschaft. Daar zijn we erg blij mee. Vorig jaar hebben we 130 procent van onze eigen behoefte opgewekt", zegt Rob Proeme. Eerder werden al de ramen met oud dubbel glas in zijn woning vervangen door zogenaamd HR++ glas. "Vorig jaar zijn we gaan nadenken wat we nog meer konden doen om ons energieverbruik terug te dringen en ons huis duurzamer te maken. Toen hebben we besloten om de muren en de vloeren te isoleren."

'Op deze manier maken we onze huizen toekomstbestendig'

Toen Proeme en zijn inmiddels enthousiaste buurman Kimmel hun plannen terloops meedeelden aan een aantal buren, bleek een vijftal van hen graag mee te doen met dit project. "Al onze huizen stammen uit 1985, dus de manier waarop de woningen geïsoleerd waren, was behoorlijk gedateerd. Door nu te investeren, kunnen we het energielabel van onze huizen upgraden."


Gezamenlijk namen de buren contact op met de firma Grimbergen uit Lisse, die vorige week flink aan de gang ging in de straat. "We hebben inderdaad een leuke korting gekregen", lacht Proeme, die in zijn werkzame leven projectmanager was in de olie- en gasindustrie.
Op woensdag 17 april werd er flink geboord in de diverse gevels om diezelfde middag de holtes in de spouwmuren te vullen met EPS-parels. "Toen de huizen werden gebouwd, is er wel een soort van steenwol in de tussenruimte aangebracht, maar de isolatie kan veel beter."

Via greenhome.nl heeft Proeme uitgezocht wat de beste optie was voor zijn huis en die van zijn buren. Ook kreeg hij deskundig advies. "Met de EPS-parels in de spouwmuur kan de warmte van binnen niet naar buiten ontsnappen. Op deze manier maken we onze huizen toekomstbestendig."
In de kruipruimtes van de huizen is isolatiefolie aangebracht, zodat ook via de vloeren minder warmte weg kan vloeien.
De buren denken gezamenlijk na om hun huis nog duurzamer te maken en zo ook nog eens geld te besparen. "Eigenlijk hebben we al veel maatregelen genomen. We zouden het dak nog kunnen extra kunnen isoleren, maar als je weinig op zolder zit, heeft dat eigenlijk weinig zin. Wat we ook nog zouden kunnen besluiten, is om nu al van het gas af te gaan, maar we denken dat het verstandiger is daarmee te wachten totdat vanuit de overheid wordt gecoördineerd."

Wie nog van gedachten wil wisselen over dit buurtinitiatief, de keuzes die gemaakt zijn en wat er geleerd is, kan contact opnemen via rob.proeme@gmail.com.