De tuin van het raadhuis met de gevaarlijke boom. | Foto Facebook Gemeente Oegstgeest
De tuin van het raadhuis met de gevaarlijke boom. | Foto Facebook Gemeente Oegstgeest Foto: Facebook gemeente Oegstgeest

Grote beuk in plantsoen raadhuis op omvallen

Kinderspelen Koningsdag op ander deel gemeentehuis-terrein

groen n Onderzoek van een bomenspecialist heeft uitgewezen dat een grote beuk in het plantsoen tegenover het gemeentehuis in zeer slechte conditie verkeert. "Het risico dat de boom omvalt is groot", laat de gemeente in een bericht op haar website weten. "Hierdoor ontstaat een gevaarlijke situatie voor wandelaars en kinderen die in het plantsoen spelen. Uit voorzorg hebben we de omgeving rondom de boom afgezet met hekken en waarschuwingsborden."

De boomspecialist heeft geadviseerd om de boom direct te kappen. "We hebben hiervoor een noodvergunning aangevraagd. Voordat we als gemeente kapwerkzaamheden uitvoeren, gaan we na of er vogels nestelen in een boom. Dit bleek dat dat bij deze boom zo is.Conform de wet natuurbescherming is het verboden om opzettelijk vogels, hun eieren en hun nesten te verstoren. Dit betekent dat wij de boom op dit moment niet mogen kappen, ondanks de zeer slechte staat."

De afzetting van het park blijft dus staan totdat de vogels het nest verlaten hebben. Dat betekent dat ook tijdens Koningsdag dit gedeelte van het plantsoen niet toegankelijk is.

De gemeente is in gesprek gegaan met de Oranjevereniging Oegstgeest, en heeft besloten de activiteiten (onder andere de kinderspelen) in een ander deel van het park (rondom en achter het gemeentehuis) plaats te laten vinden.


Levende tuinen

groen n Duurzaam Dorp Oegst­geest houdt op 8 mei samen met de gemeente een manifestatie 'Levende tuinen' bij het Wellant College in Oegst­geest.

Deze middag (van 15.00 tot 19.00 uur) op het Wellantcollege, Lange Voort 70, wordt georganiseerd om iedereen te informeren over en te stimuleren om zijn tuin te vergroenen. De gemeente zal aan alle inwoners bij het inleveren van een tegel uit eigen tuin een stokroos cadeau doen.

planten kopen en ruilen

Uiteraard zijn er deze middag ook planten te koop en kunnen er planten worden geruild. Deze taak hebben de vrijwilligers van de KPN-tuin aan de Admiraal de Ruyterlaan op zich genomen.

Ook andere organisaties zullen aanwezig zijn, zoals de woningbouwstichting Meer Wonen, die een prijsvraag uitschrijft voor haar bewoners.

Kringloopwinkel Soek zal tweedehands tuingereedschap aanbieden. Bij hen kan men ook overbodig tuingereedschap inleveren.

Hovenier Ad van Nieuwland zal bezoekers informeren hoe men de tuin groen en toch onderhoudsarm kan inrichten. De vereniging 'Groei en Bloei' helpt met het bouwen van nestkastjes en insectenhotels.

De gemeente Oegstgeest geeft de mogelijkheid om met korting een regenton aan te schaffen. Bij een droge zomer een must om te hebben en met enorme regenbuien is een ton een goede buffer voor de wateropvang. Er zal tijdens de manifestatie ook een voorbeeld te zien zijn van een groen dak.

Ook het Hoogheemraadschap Rijnland is aanwezig met klimaatkaarten waarbij mensen de invloed van het veranderende klimaat bij hen in de buurt kunnen zien. Heel veel activiteiten bij elkaar om de tuin te vergroenen en een steentje bij te dragen aan een prettig leefklimaat.

Levende tuinen • vrije inloop • 8 mei • 15.00 - 19.00 uur • Wellant College, Lange Voort 70 Oegst­geest.


Huurverhoging minimaal

wonen n MeerWonen houdt ook dit jaar de huurverhoging voor haar bewoners zeer beperkt.

Als maatschappelijke organisatie is ze sterk gefocust op huisvesting voor mensen met een laag inkomen en gaat daarbij ver in het betaalbaar houden van de woningen. De corporatie is financieel gezond en wil de huurders daar graag van mee laten profiteren. De reguliere huurwoningen krijgen per 1 juli 2019 daarom een huurverhoging van slechts 1%, waarmee MeerWonen ruim onder de inflatiecorrectie van 1,6% blijft.

Voor huishoudens met een gezamenlijk jaarinkomen boven € 42.436 is de situatie anders. Voor hen geldt een inkomensafhankelijke huurverhoging. Wettelijk mag deze verhoging dit jaar maximaal 5,6% zijn. MeerWonen hanteert een lager percentage, namelijk 4,6%. De opbrengst van de inkomensafhankelijke huurverhoging wordt gebruikt om bestaande sociale huurwoningen te verduurzamen.