Aerial view over city of Siena, Italy
Aerial view over city of Siena, Italy Foto: Sergey Borisov

Foto: Sergey Borisov

Volksuniversiteit Oegstgeest

lezing n Siena - de subtiele harmonie - lezingencyclus op 9 en 16 mei door Andrea Maddalena.

Siena, met slechts twee keer de bevolking van 700 jaar geleden, heeft nog steeds hetzelfde karakter, identiteit en geest van toen. Siena houdt haar deuren altijd open: voor de kunstliefhebber, de toerist of de verfijnde gastronoom. In een complex en subtiel spel van symbolen en geheime overeenkomsten die niets aan het toeval overlaat, onthult Siena haar ware aard.
Prijs: € 40.-, donderdag 9 en 15 mei van 20.00 – 22.00 uur.
Andrea Maddalena is een Italiaanse architect, deskundige in Etruskische, Romeinse en Middeleeuwse architectuur en kunst, symboliek en antropologie.

Aanmelden vooraf: bij Volksuniversiteit Oegstgeest, Lange Voort 2 u • 071-5237165 • volksuniversiteit @bibliotheekbollenstreek.nl • www.ko-oegstgeest.nl


Filmmiddag vrijdag 26 april

film n Radius organiseert op vrijdag 26 april weer een mooie filmmiddag.

Maria Peters (Sonny Boy, Kruimeltje) deed vijftien jaar over het maken van onze film van vandaag. We beleven dat een droom werkelijkheid kan worden! Maar ….doorzetten is absoluut niet makkelijk voor de hoofdrolspeelster, veel moet ze opgeven en veel overwinnen.
Ze wordt uiteindelijk de eerste succesvolle vrouwelijke dirigent ter wereld: Antonia Brico. Ze wordt in 1902 als Wilhemina Wolthius in Rotterdam geboren, maar verhuist in 1908 met haar adoptieouders naar Californië. Na een muzikale opleiding in de VS vertrekt ze in 1927, - na veel vergeefse pogingen ergens een opleiding te kunnen krijgen- , naar het conservatorium in Berlijn, waar ze als eerste Amerikaanse in 1929 afstudeert. In 1930 debuteert ze als eerste vrouwelijke dirigent voor het Berlijns Filharmonisch Orkest. In 1938 is ze de eerste vrouw die voor het New York Filharmonisch Orkest staat. Haar bewogen leven staat ook verder, met succes, in het teken van het veroveren van een plaats en die te behouden, in de (nog steeds) door mannen gedomineerde dirigentenwereld. Dit jaar benoemde ons Radio Filharmonisch Orkest voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis een vrouwelijke chef-dirigent: Karina Canellakis.

Dorpscentrum • 14.30 u (zaal open 14.00 u). • € 5,-. Voor de titel bellen: Radius tel: 7074200 of Dorpscentrum tel: 8876656.