Leden van de HVN, een HEMA-club uit Oegstgeest, deden mee aan alle toernooien en hebben een erg goed resultaat behaald. | Foto PR
Leden van de HVN, een HEMA-club uit Oegstgeest, deden mee aan alle toernooien en hebben een erg goed resultaat behaald. | Foto PR Foto:

Nederlands HEMA Kampioenschap in Rijnlands Lyceum

zwaardvechten n Afgelopen zaterdag werd in de zaal van het Rijnlands Lyceum in Oegstgeest de tweede editie van het Nederlands HEMA Kampioenschap georganiseerd. HEMA staat voor Historische Europese Martial Arts en is een Europese vechtsport. Er waren vier verschillende toernooien. Het Open Langzwaard was verdeeld in twee divisies, er was een Dames Langzwaard en Militair Sabel.

Het langzwaard toernooi werd gevochten met speciale Federzwaarden, botte zwaarden met een omgerolde punt. De vechters hebben volledige, moderne bescherming aan en proberen elkaar met slagen of steken te raken zonder zelf geraakt te worden. Het militair sabel is vergelijkbaar met sportsabel alhoewel de wapens zwaarder zijn en er meer nadruk gelegd wordt op daadwerkelijk slaan of steken, enkel contact is niet voldoende.

Leden van de HVN, een HEMA-club uit Oegstgeest, deden mee aan alle toernooien en hebben een erg goed resultaat behaald met maar liefst tien finaleplaatsen waar zeven medailles uit kwamen. De hele top vier van de tweede divisie Open langzwaard en het Militair Sabel toernooi waren van de HVN.
Ook ging het zilver in de eerste divisie en de vierde plaats van de Dames Langzwaard naar de HVN.