Beatrice de Graaf ging uitgebreid in op vragen uit de volle zaal in het Dorpscentrum. | Foto Willemien Timmers
Beatrice de Graaf ging uitgebreid in op vragen uit de volle zaal in het Dorpscentrum. | Foto Willemien Timmers Foto:

Stampvolle zaal luistert naar Beatrice de Graaf

terreur n Na een zware werkdag in Den Haag, waar ze als expert langdurig ondervraagd werd door diverse Tweede Kamerleden over de diverse aspecten van 'terreur' stapte Beatrice de Graaf op donderdag 11 april opvallend fris Dorpscentrum Oegstgeest binnen.

Door Willemien Timmers

"Het is fijn om hier te zijn", sprak zij voorafgaand aan de lezing. "Oegstgeest is een mooi groen dorp, en van de organiserende boekhandel (de Rijnlandse Boekhandel – red) hoorde ik veel positieve verhalen. Leuk om te komen dus."
Aanleiding van de lezing was het verschijnen van De Graafs boek 'Tegen de terreur'. Na een inleiding over de typisch Nederlandse neiging om problemen op te lossen door een extra regie-orgaan in het leven te roepen, en een uiteenzetting over de veiligheidsparadox ('de dramatische informatie springt er altijd uit'), sprak zij over de verschuiving van het recht en bescherming van lokaal (burgerwachten etcetera) naar centraal (geweldsmonopolie van politie en leger). "Dat mensen hun heil gingen verwachten van de overheid, is begonnen bij de Franse revolutie."
Beatrice de Graaf stond uitgebreid stil bij het leven en de maatregelen van Napoleon, en het 'veilig worden' van Europa na deze Franse generaal.
De hoogleraar Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen ging uitgebreid in op vragen uit de stampvolle zaal, en nam na afloop de tijd om haar boeken te signeren en met haar toehoorders in gesprek te gaan.