Afbeelding
Foto: Willemien Timmers

Londen-Hamburg,1943-1944 n Zwervertje en het grote boreale geweld daarboven.

... 88, 89, … vader zit in de tuin, telt vliegtuigen. Gaan allemaal in dezelfde richting. Hij wijst met een wandelstok omhoog. Alsof hij ze tellend kan aanraken. Een tapijt van bommenwerpers schuift over Nederland. Op weg naar Duitsland om daar te bombarderen, …..116, 117,… Hoe meer, hoe beter, zeggen de grote mensen. Trouwens, kon zwervertje toen zelf al tellen? Zo ver? Tot 117 en verder? …130, 131….

Snel onder de tafel!! Een plotseling hels lawaai , begin van de avond, etenstijd. Wat gebeurt er, wat gebeurt er? Als het lawaai voorbij is komt men van onder tafels of uit kelders te voorschijn. Verbaasde gesprekken op straat over die twee nieuw afgevuurde raketten. Die, nee, niet naar Duitsland gingen, maar de andere kant op, naar Engeland. De eerste V2 bomraketten. Nu is het niet hoe meer hoe beter, maar hoe minder hoe beter. En als ze dan toch afgeschoten worden, dan liever de andere kant op, naar Duitsland. Soms vergist zo'n V2 zich inderdaad en gaat richting Duitsland. Daar maken zwervertje en kornuitjes zich dan vrolijk over.

Die tellende vader, dat was misschien tussen 24 juli en 3 augustus 1943, 2353 bommenwerpers naar Hamburg. Of 27-28 september, 600 machines richting Hannover. Of misschien een ander doodseskader.
Maar die eerste helse V2 bomraketten, die hem onder de tafel deden duiken, dat was zonder twijfel op 8 september 1944. Die werden een kwartiertje lopen van zijn huis gelanceerd om in Londen hun verwoestend werk te doen. Meer dan 3000 volgden. Dacht zwervertje aan de vele doden en gewonden? Welnee, dit was gewoon de wereld waarin hij opgroeide. "Tsja", zeiden zijn ouders soms, "tsja, het is oorlog". Wat is dan "niet oorlog?" dacht zwervertje dan. En dat die V van V2 stond voor "Vergeltungswaffe", geen flauw idee. Terwijl Zwerver terug denkt aan de dood en verderf zaaiende machines van zijn kindertijd spreekt een nieuw opgekomen profeet/politicus zijn enthousiaste volgelingen toe. Over "de grootste en mooiste beschaving die de wereld ooit heeft gekend", jawel, onze "beschavingsfamilie, onze boreale wereld".