Concertpianist Hanna Shybayeva zal uit haar nieuwste album spelen op de vleugel in De Paulus.
Concertpianist Hanna Shybayeva zal uit haar nieuwste album spelen op de vleugel in De Paulus. Foto:

Een Benefietconcert in Tangoroes

muziek n In de laatste Matinee in De Paulus dit seizoen, zondag om 16.00 uur, presenteert de veelzijdige concertpianist Hanna Shybayeva haar nieuwste album, Tangos for Yvar. Een ideale gelegenheid die vleugel daar in al haar compleetheid ten toon te stellen en daaraan een benefiet voor dit magnifieke instrument te koppelen.

Door Lucien Knoedler

50 Things That Made The Modern Economy is een bundel uit 2017 van Financial Times-redacteur Tim Harford. Een daarvan is de grammofoon. Hieruit is een industrie van enorme omvang gegroeid met megaverdieners en dito export. Globalisering ten voeten uit. De Britse historicus Hobsbawm dertig jaar eerder: "Technologie heeft de wereld van de kunsten veranderd, maar die van de populaire kunsten en entertainments eerder en completer dan de "hoge kunsten", vooral de traditionele." Hoort tot de traditionele kunsten niet ook klassieke muziek? En jazz, daarvan was Hobsbawm een kenner. Inmiddels blijkt mainstream pop gedomineerd door beeld en imagebuilding tot in de perfectie en is wat klinkt daaraan volstrekt ondergeschikt. Oersaaie noten dus en de karaktervolle akoestische instrumenten zoals de piano zijn ook weggezet. Aansluiten bij de popmuziek van de 60s, 70s en 80s is niet maar nostalgie, intussen leven jazz en klassiek op, 'live'. Terug naar het begin van deze revolutie, Edisons mensgrote fonograaf uit 1877. Met een compacte versie trok Bela Bartók er begin vorige eeuw te voet op uit om de oorspronkelijke muziek van afgelegen dorpsgemeenschappen vast te leggen. Deze vervlogen wereld weerklinkt in de voor piano gezette Hongaarse boeren liederen. Hanna Shybayeva speelt ook deze zondag, naast Tsjaikovski's Dumka – scènes van een Russisch dorp –, drie preludes van Gershwin en tien tango's voor piano. Die put zij uit de unieke collectie tango's waartoe de Amerikaanse pianist Yvar Mikhashov (1941-1993) opdracht gaf. Diversiteit troef, ze staan in haar belangwekkende album Tangos for Yvar dat hier wordt gepresenteerd. Adembenemend virtuoos slecht zij de grenzen tussen klassiek en jazz. She's got the rythm. Maak deze roes van tango's mee, een benefietconcert, en help mee die prachtige vleugel aanschaffen – evengoed een wonder van technologie.
Kaarten: Rijnlandse Boekhandel, Plato Leiden, muziekkamer-oegstgeest.org, vrijkaart voor mantelzorgers via info@wijzineva, tot 18 jaar vrij entree bij een volwassene met een kaart.


Ontmoet Dorothee Albers

lezen n Zaterdag 20 april is Dorothee Albers uit Leiden/Oegstgeest te gast voor een Ontmoet & Groet over haar nieuwste boek: 'Zeemansgraf voor een kort verhaal'.

Drie generaties, drie musici. Moeder, zoon en kleindochter ontmoeten elkaar nooit in deze geraffineerde roman, maar alle drie geven ze alles voor de muziek en stellen de hoogste eisen aan zichzelf. Oefenen, oefenen, oefenen, het kan altijd beter. Wat Jet, Jurre en Fine verbindt is hun talent.

Hoe komt het dat talent behalve een gave ook een kwelling kan zijn? Vaak lijkt het erop dat zo'n bijzondere eigenschap de liefde en het gewone leven in de weg staat.

Rijnlandse boekhandel

Van 14.00 tot 16.00 is Dorothee als lokale schrijfster te gast bij ons de winkel. Toegang is gratis.