Afbeelding
Foto:

Een nieuwe lente

Al jaren wordt er in Nederland gesproken over democratische vernieuwing. Het gaat er dan (o.a.) om of en hoe we de burger beter en meer kunnen betrekken bij besluitvorming. Dit noemen we de participatieve democratie. Op lokaal niveau wordt er al flink mee geëxperimenteerd, de ene keer met meer succes dan de andere. Dat hebben wij ook ervaren in ons dorp, waar burgers over verschillende beleidskwesties konden en kunnen meepraten. Hoewel ik voorstander ben van burgerparticipatie, heb ik ervaren dat er ook een andere kant aan zit: om niet-deskundigen mee te laten praten of mee te laten beslissen, heeft als bij- effect dat een gemeenschap meer verdeeld kan raken in voor- en tegenstanders. In plaats van dat er gezocht wordt naar overeenkomsten en gezamenlijke belangen, kunnen tegenstellingen juist worden uitvergroot. Want niets is zo moeilijk als objectiveren. Daar zijn we in Nederland steeds minder goed in. Het schijnt iets te maken te hebben met welvaart en welzijn: hoe hoger die zijn, des te meer mensen focussen op hun eigen belangen.

Dit zien we ook in het politieke landschap, dat steeds verder versplinterd is. Was je voorheen een grote partij met 30 % van de stemmen, tegenwoordig is dat al met 14% het geval.

Wat zegt dit over ons democratisch bestel? In ieder geval dat het op het gebied van verkiezingen goed lijkt te functioneren. Als je aan de voorwaarden voldoet (zie: website Rijksoverheid) kan je een politieke partij laten registreren en meedoen aan de verkiezingen. Wij lijken daarin democratischer te zijn dan andere EU-landen, waar burgers soms maar op enkele partijen kunnen stemmen. Anders dan in Nederland, waar we voor zo'n beetje elke belangengroep wel een partij hebben.

                
Ik zie ook nadelen aan deze belangendemocratie. Ten eerste lijken hierdoor de verschillen sterker uitvergroot te worden, zeker ten tijde van verkiezingen. Dat resulteert in het zogenaamde wij/zij denken waarbij mensen zich sterk vereenzelvigen met hun groep en in dit geval met de politieke partij van hun voorkeur, die zich vaak profileert op slechts 1 kwestie! Dit leidt ertoe dat politieke partijen steeds minder geneigd zijn tot samenwerken, terwijl ze op grond van ons democratisch bestel noodgedwongen juist met steeds méér partijen moeten samenwerken en compromissen sluiten. Kunnen we nog wel roepen 'leve de democratie'?
Deze versnippering zal niet alleen steeds meer tijd vergen om tot samenwerkingen te komen, maar ook leiden tot coalities die veel kwetsbaarder zijn voor crises. Ook zullen de vele compromissen ertoe leiden dat niet alleen de besluitvorming ingewikkelder wordt, maar ook dat de uitvoering van de plannen langdurige, kostbare processen zullen worden. Worden we hier beter van? Ik denk van niet. Maar zolang we met elkaar in gesprek blijven zijn er oplossingen mogelijk voor onze problemen, zoals bijvoorbeeld het Klimaatakkoord laat zien. Misschien staan ons roerige tijden te wachten, maar uiteindelijk zullen we ergens toch weer uitkomen bij dat maatschappelijke middenveld. Ik doel op de Homeostasis, het ingebouwde vermogen van een sociaal organisme tot herstel van evenwicht. Ik geloof erin.

Marlene Simoons


Paas-Voorjaarsmarkt op het Boerhaaveplein

lente n Voor wie op zoek is naar leuke paasspulletjes, hebbedingetjes of gewoon 'dat voorjaarsgevoel' organiseren buurtvereniging Haaswijk en de Morsebel en Snackbar 't Haasje aanstaande zaterdag, 13 april, van 10.00 tot 15.00 een gezellige Paas- en Voorjaarsmarkt op het Boerhaaveplein in Haaswijk.

De initiatiefnemers Judith Heemskerk en Marco van der Horst organiseren deze gezellige markt voor de vierde keer traditiegetrouw op het Boerhaaveplein en de markt is mede mogelijk gemaakt door Snackbar 't Haasje en Buurtvereniging Haaswijk en de Morsebel.

Op het plein staan kramen met voor ieder wat wils, van paasversiering tot sieraden, versierde kaarsen, eigen gemaakte paasartikelen, bloemen, verse paling, honing, snuisterijen en natuurlijk is er volop het lentegevoel. Voor de lekkere trek of een kopje koffie is er de snackwagen van 't Haasje.

Dit jaar is aan het einde van de Paasmarkt een prijs te winnen voor diegene die het juiste aantal paaseitjes raad in de grote vaas.

In de mini-weide is een schaap met lammetje aanwezig. "Beleef het Paas-Voorjaarsgevoel en kom gezellig even langs op het Boerhaaveplein", aldus de organisatoren.

Afbeelding
Afbeelding