Hanna Shybayeva speelt op 14 april in Cultuurhuis De Paulus. | Foto Nikolaj Lund
Hanna Shybayeva speelt op 14 april in Cultuurhuis De Paulus. | Foto Nikolaj Lund Foto:

Hanna Shybayeva wekt met tango's wilde ogen

muziek n De laatste Zondagmatinee in De Paulus dit seizoen, 14 april om 16.00 uur, staat in het teken van de tango. Dat wil zeggen, van een fantastische en niet eerder vertoonde verzameling tango's voor pianosolo door nota bene Hanna Shybayeva.

Door Lucien Knoedler

Bij deze gelegenheid wordt hier haar nieuwste cd, Tangos for Yvar, gepresenteerd – een internationaal belangwekkend album door een evenzo gereputeerde concertpianist. Ja, in Oegstgeest. Hanna Shybayeva heeft in deze regio immers een sterke fan-base opgebouwd. Zij organiseerde in de Stadsgehoorzaal en later in de Taffehzaal van het Rijksmuseum van Oudheden haar baanbrekende festivals. Intussen was ze jaar in jaar uit in de Hofjesconcerten te bewonderen, solo of met het Ysayë Strijktrio – met wie zij tien jaar geleden het inmiddels befaamde New European Ensemble oprichtte - en dit vieren ze vanavond in Korzo Den Haag. Aangezien musici pas op podia hun vleugels kunnen uitslaan, heeft Hanna Shybayeva juist hier nieuwe wegen beproeft. Zo is haar affiniteit met jazz evident. Twee weken terug was ze nog in Cultuurhuis Sijthoff aan de Doezastraat en speelde ze Pianologen met jazzpianist Gianluca di Ienno. En gaf zij in de Hofjesconcerten van Pinksteren 2017 in het zaaltje naast café De Burcht niet ook een razend virtuoze sonate ten beste van Kapoestin, de Russische componist en meesterpianist die zich door jazz laat inspireren.

Haar programma 14 april in De Paulus heette eerst Van klassiek naar jazz en omgekeerd: Grieg, Tsjaikovski, Bartók, Gershwin, Kapoestin. Maar daar was drie weken terug opeens de aankondiging van de release op 12 april van Tangos for Yvar, een nooit vertoonde selectie uit de 127 tango's voor pianosolo die de Amerikaanse pianist Yvar Mikhashov in de jaren tachtig bij evenzoveel componisten bestelde. Een unieke collectie is dit, een toonaangevende repertoire-uitbreiding, Hanna Shybayeva ontsluit deze als eerste. Op een wijze die vast bij eenieder wilde ogen wekt. Hoor hier de tango, oorspronkelijk een mengeling van wals en mazurka, omarmd door jazz. Zo wordt de al geplande benefiet van 14 april voor de financiering van de magnifieke concertvleugel in De Paulus extra kracht bijgezet. In deze krant volgende week meer hierover. Kaarten bij de Rijnlandse Boekhandel, Plato Leiden en via muziekkamer-oegstgeest.org.