Afbeelding
Foto:

Feestelijke naturalisatiebijeenkomst

ceremonie n Tijdens een feestelijke naturalisatiebijeenkomst ontvingen op woensdag 27 maart veertien Oegstgeestenaren de Nederlandse nationaliteit.

Vanwege de afwezigheid van burgemeester Emile Jaensch viel wethouder Mathijs Huizing de eer te beurt om de ambtsketen om te hangen, de aanwezigen toe te spreken, en hen de eed of de gelofte af te nemen.
De nationaliteiten van de aanwezigen liepen uiteen: Iraaks, Brits, Australisch, Somalisch, Iraans, Belgisch en Italiaans. Als locoburgemeester sprak Huizing de aanstaande Nederlanders toe. "Het is een record voor Oegstgeest dat maar liefst veertien Oegstgeestenaren tegelijk Nederlander worden."
Hij memoreerde aan de Batavieren die zo'n tweeduizend jaar geleden de Rijn afzakten en zich in ons gebied vestigden. "Sindsdien zijn nog veel meer mensen u voorgegaan, die deel zijn gaan uitmaken van de Nederlandse samenleving."
De Britse aanwezigen werden Nederlander bij optie. "U woont al een aantal jaar in ons land en hebt ervoor gekozen om Europeaan te blijven." Veel anderen moesten meer moeite doen om Nederlander te worden.
"Ik zou zeggen neem de goede dingen van ons over, en laat de mindere kanten voor wat ze zijn."
De nieuwe Nederlanders kregen een jaarlidmaatschap van de Vereniging Oud Oegstgeest aangeboden. (WT)