De Oegstgeestse Marijke van der Wal is bijzonder hoogleraar Geschiedenis van het Nederlands aan de Universiteit van Leiden.
De Oegstgeestse Marijke van der Wal is bijzonder hoogleraar Geschiedenis van het Nederlands aan de Universiteit van Leiden. Foto:

Hoogleraar Marijke van der Wal presenteert nieuw boek over een jonge koopmanszoon op Italiëreis

lezen n Op dinsdag, 26 maart, presenteerde de Oegstgeestse hoogleraar Marijke van der Wal haar nieuwe boek over een jonge koopmanszoon op Italiëreis in de 17de eeuw.

Zo'n reizende jongeman is geen onbekend fenomeen. Wel is het uitzonderlijk om via aan hem gerichte brieven kennis te maken met zijn dagelijkse leefwereld en die van zijn familie. In een volle zaal van de Universiteitsbibliotheek Leiden hield de auteur een sprankelende lezing over de bewaard gebleven Nederlandse brieven en haar speurtocht naar de hoofdpersonen van de correspondentie.


Michiel Heusch leert op reis Italiaans, raakt vertrouwd met het internationale handelsnetwerk van zijn invloedrijke vader, krijgt opdrachten om geschillen op te lossen en handelstransacties af te sluiten en leert hoe hij zich onder buitenlanders moet gedragen.

Michiel Heusch leert hoe hij zich onder buitenlanders moet gedragen

Intussen woedt de pest, zijn er ziekte- en sterfgevallen in de familie en moet een erfenis worden afgewikkeld. De migrantenfamilie Heusch, oorspronkelijk afkomstig uit Antwerpen, had in de Duitse handelsstad Hamburg in twee generaties een internationaal handelsimperium opgebouwd.

Het zojuist verschenen boek Koopmanszoon Michiel Heusch op Italiëreis. Brieven van het thuisfront (1664-1665) behandelt die achtergronden en de intrigerende taalcontactsituatie van de in het Nederlands geschreven brieven.

Toegankelijk

De aanwezigen waren enthousiast over het fraai vorm gegeven en geïllustreerde boek. Het zeer toegankelijke werk bevat ook de brieven zelf met inleiding en toelichting. Het is verkrijgbaar bij de Hilversumse uitgever Verloren en in de boekhandel.


Marijke van der Wal, Koopmanszoon Michiel Heusch op Italiëreis. Brieven van het thuisfront (1664-1665) • Uitgeverij Verloren Hilversum • 250 pagina's, in kleur geïllustreerd • €29,-

Afbeelding