Foto:

Ardi Warnar

Hoe bijzonder is het als je in je prille jeugd al bezig bent met iets dat de rode draad zal zijn in je verdere leven. Ardi Warnar is daar een opmerkelijk voorbeeld van.

Door John Vroom

"Ik zal zo'n jaar of zes geweest zijn dat ik al een soort tijdschriftjes maakte over en bepaald onderwerp, zoals chocoladevlokken. Schreef de teksten, tekende er illustraties bij en ontwierp zelfs bijpassende advertenties. Grappig hè? Mijn ouders stimuleerden dat ook. Kreeg vaak boeken met tekeningen en tekenspullen. Zij namen mij mee naar tentoonstellingen met exposities over tekeningen. Heerlijk!

Op school haalde ik de hoogste cijfers in de vakken Nederlands en Tekenen. Na mijn schooltijd stond ik voor de keus wat te kiezen. Studie Nederlands of naar de Kunstacademie. Uiteindelijk koos ik voor het Nederlands, maar bleef Tekenen er naast doen in mijn vrije tijd. Voor mij was dit ook onlosmakelijk met elkaar verbonden, want als ik een tekst schreef zag ik de plaatjes er al automatisch bij. Ben in mijn studietijd actief geworden bij diverse Studententijdschriften met het verzorgen van teksten en de bijbehorende illustraties. Uiteindelijk ben ik stage gaan lopen bij de toenmalige PTT in Amsterdam op de afdeling Communicatie, met veel aandacht voor Vormgeving. Een fantastische combinatie van taal en beeld. Later ben ik in dienst getreden bij de Kamer van Koophandel in een communicatiefunctie, vooral journalistiek werk en advies. En daarna heb ik acht jaar als zelfstandig journalist, communicatieadviseur én illustrator gewerkt voor opdrachtgevers en veel werk mogen publiceren. Ik vind het gaaf om illustraties te maken om abstracte begrippen te verduidelijken en doe dit nog steeds in opdracht erbij. Sinds vier jaar ben ik werkzaam bij een ouderenzorgorganisatie, DSV|verzorgdleven, als Communicatieadviseur, mooi werk, waarbij taal en beeld weer een belangrijke rol spelen.

Het schrijftalent heb ik van mijn vader geërfd. Hij had zelf journalist willen worden en was altijd erg alert op ons taalgebruik, maar hij heeft uiteindelijk in een heel andere branche carrière gemaakt. Het tekentalent heb ik van mijn grootvader en van hem erfde ik zijn tekendoos met pennen en inkt en die gebruik ik nog steeds. Daar ben ik heel trots op. Taal en Tekenen is dus de rode draad geworden sinds mijn jonge jaren. Ik ben overigens getrouwd met een docent Nederlands aan de Universiteit van Leiden. Ik vind het heerlijk om met taal en tekenen iets te creëren dat blijvend is en doe dat nog steeds met heel veel enthousiasme en hoop dit ook nog vele jaren te mogen blijven doen". Tja Ardi, heel opmerkelijk!

Heb jij ook een opmerkelijk verhaal? Laat het ons weten! redactie@oegstgeestercourant.nl


Beatrice de Graaf in Dorpscentrum

lezing n Op uitnodiging van de Rijnlandse boekhandel is de bekende hoogleraar en terrorisme-expert Beatrice de Graaf op donderdag 11 april te gast in Oegstgeest. Die avond geeft zij een lezing in het Dorpscentrum Oegstgeest.

De aanleiding is het verschijnen van haar boek 'Tegen de terreur' in 2018 over hoe Europa veilig werd na Napoleon. Wat gebeurde er nadat Napoleon in 1815 definitief werd verslagen? Na 25 jaar van oorlog en chaos verlangde de bevolking naar rust en veiligheid. Een nieuwe Europese Verdedigingsgemeenschap werd opgericht. Met behulp van allerlei nieuwe instrumenten – paspoorten, optische telegrafen, gezamenlijke grenscontroles en het razendsnel verspreiden van signalementen – werd het inderdaad veilig. De veiligheid werd duurbetaald, met internationale leningen en afgedwongen Franse herstelbetalingen.
Maar werd de terreur werkelijk bezworen? En legde dit systeem de basis voor ons huidige veiligheidsbestel? Op basis van nooit eerder onderzochte bronnen reconstrueert Beatrice de Graaf magistraal en tot in detail deze eerste gezamenlijke Europese strijd tegen de terreur.
Beatrice de Graaf (1976) is hoogleraar Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen van de Universiteit Utrecht. Zij onderzoekt de geschiedenis van terrorisme, oorlog en geweld – en is vooral geïnteresseerd in de strijd daartegen. Ze was fellow aan Cambridge University, treedt regelmatig op als terrorisme-expert (bv DWDD en Nieuws-uur).
Deze bijzondere avond begint om 20.00 uur en kaarten à € 7.50 zijn te koop bij de Rijnlandse Boekhandel of reserveren via info@rijnlandseboekhandel.nl of via de app 071-5172271. | Foto: Milette Raats

Afbeelding
Afbeelding