Wethouder Matthijs Huizing genoot zichtbaar van het uitdelen van compost. | Foto Wil van Elk
Wethouder Matthijs Huizing genoot zichtbaar van het uitdelen van compost. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Kunstgraswens blijft bij ASC in Overveer

politiek n Voetbalvereniging ASC blijft lobbyen om te proberen kunstgras aan te leggen op haar velden. Waar de club tot nu toe steeds een 'njet' te horen kreeg van het gemeentebestuur, lijkt de deur nu toch op een kleine kier gezet te zijn. Dat bleek tijdens de raadsvergadering vorige week.

In 2017 pleitte ASC al voor de komst van kunstgras. Hierdoor kan er veel vaker op de velden gespeeld en getraind worden. Wie zelf voetballende kinderen heeft die ervaring hebben met kunstgras, weet dat de jeugd deze vorm van ondergrond vaak fijner vindt om op te spelen. Door het gladde veld wordt de wedstrijd niet negatief beïnvloedt door de plots van richting veranderende ballen omdat zo'n bal in een veldkuil belandt.
Natuurliefhebbers maakten enkele jaren geleden bezwaar tegen de komst van kunstgras op de voetbalvelden, ondanks de toezegging van ASC dat ze de natuur ruimschoots willen compenseren. Maar het bestuur van ASC blijft lobbyen om de komst van kunstgras toch te realiseren. Gemeenteraadslid Karin Rosdorff (Hart voor Oegstgeest) riep het college van burgemeester en wethouders op, om hier niet in mee te gaan. Ze verwees naar een raadsbesluit dat er geen kunstgras aangelegd mag worden in de Overveerpolder. Wethouder Nieuwenhuis erkende dit, maar stelde ook: "We voeren nu gesprekken over het sportakkoord. Dit onderwerp is op de agenda gezet. We komen bij de raad terug met een voorstel over wat we gaan ontwikkelen.'' (JD)


Nazanins gedachten over Nederland

Hoe gaan verkiezingen in mijn land....
Een paar dagen geleden hebben we twee brieven van de gemeente gekregen over de waterschapsverkiezingen. We kunnen niet stemmen voor de provinciale staten maar voor de waterschappen wel. Toen ik over de verkiezingen hoorde, herinnerde ik me hoe het in mijn land ging. Wie kan in mijn land kandidaat worden? Iedereen boven de achttien jaar met de Afghaanse nationaliteit. Er zijn een paar partijen maar iedereen buiten de partijen kan kandidaat worden. Een maand voor de verkiezingen beginnen de campagnes. Tijdens de campagne huren de kandidaten een groot huis en een paar auto's. Ze maken heel veel posters en hangen die op overal waar een plekje vrij is, op de muur van een ziekenhuis, op het huis van gewone mensen en op overheidsgebouwen. Na de verkiezingen haalt niemand de posters van de muren weg. Tijdens de campagne wonen de kandidaten in het gehuurde huis en daar geven ze informatie over hun plannen. Ze koken twee keer per dag veel eten en iederen kan iedere dag komen om te luisteren en dan te eten. Bijna een maand lang gaat dat feestje door. De gehuurde auto's rijden voortdurend door de stad en met luidsprekers boven de auto prijzen ze de kandidaat aan. Soms hebben de mensen veel last van het lawaai want er zijn wel 100 kandidaten. De kandidaten gaan naar de dorpen en beloven mensen dat ze electriciteit, waterleiding en wegen aanleggen. Dat is daar vaak niet en de mensen zijn vaak analfabeet. Ze vertrouwden de kandidaten maar die maakten hun beloften niet waar. De verdrietige kant van de verkiezingen is dat er in het hele land op allerlei plekken bij de verkiezingsbureau's aanslagen gepleegd worden. Soms komt de taliban en knipt de vingertop af die gekleurd werden als je gestemd had. Vroeger gingen er veel mensen stemmen ondanks de risico's, maar de laatste jaren vertrouwen ze de kandidaten niet meer want ze hebben als ze verkozen zijn niets meer gedaan voor de mensen. De uitslag van de verkiezingen komt pas maanden later. Dat vinden de mensen ook vervelend want ze weten niet of alles wel eerlijk gaat. Soms is er een tweede ronde want de kandidaten denken dat het niet eerlijk is gegaan.
In Nederland heb ik nooit zoveel posters gezien en ik heb ook nooit bij een kandidaat gegeten.


Nazanin Amini woont sinds 2016 in Oegstgeest en is met haar man en kinderen vanuit Afghanistan naar Nederland gevlucht.


Gratis compost op werf

Gratis n Wethouder Matthijs Huizing hielp op zaterdag 30 maart op de gemeentewerf in Oegstgeest een uurtje mee met het gratis uitdelen van compostzakken.

De gemeente Oegstgeest heeft de goede gewoonte om tijdens de 'landelijke compostdag' haar inwoners te bedanken voor de inspanning groente-, fruit- en tuinafval (GFT) en groenafval (zoals snoeihout, takken, gras) gescheiden aan te leveren. Zij krijgen het ingezamelde afval nu terug in de vorm van compost. Zowel op vrijdag- als op zaterdagochtend was het gezellig druk.

Afbeelding