Het is duidelijk: de brandweer doet meer dan alleen branden blussen. | Foto Paul Termorshuizen
Het is duidelijk: de brandweer doet meer dan alleen branden blussen. | Foto Paul Termorshuizen Foto:

Andere kanten van de brandweer

jubileum n Ondernemingen hebben hun bestaansidentiteit, net zoals ziekenhuizen en sportverenigingen. Maar er is een andere kant. Denk aan bijvoorbeeld personeelsverenigingen die binnen een organisatie met activiteiten de dagelijkse sleur doorbreken. Dit geldt evenzeer voor de vrijwillige brandweer Oegstgeest die dit jaar 300 jaar bestaat. Gezien het relaas van Ralph Smit en Harm Plasse alle moeite waard hieraan aandacht te schenken.

Door Wim van Tuijl

Natuurlijk is de primaire taak van de brandweer om de samenleving dienstbaar te zijn met blussen van branden en andere hulpverleningstaken. Aan beide elementen is aandacht geschonken in de edities van de Oegstgeester Courant in januari en februari. Ralph en Harm vertellen over de actieve personeelsvereniging binnen de vrijwillige brandweer Oegstgeest, die de naam 'Paraat' draagt en is opgericht in 1956. De vereniging heeft tot doel het contact tussen de leden bevorderen. Er is een pluriformiteit in activiteiten, zoals de jaarlijkse uitgaansdag, fietsronde om het IJsselmeer en een feestavond. Ook staat jaarlijks een barbecue op het programma. Ralph Smit vertelt: "De jaarlijkse uitgaansdag is het grote centrale evenement voor leden en ook oud-leden. De stemming is fantastisch en ongedwongen. Je maakt anderen in heel andere sferen mee, praat over andere dingen, geniet van hetzelfde. Het is altijd een evenement om met plezier op terug te kijken". De personeelsvereniging organiseert ook elk jaar de nieuwjaarsreceptie. Deze wordt opgeleukt met de uitreiking van diploma's en certificaten aan degenen die het voorgaande jaar een opleiding met succes hebben voltooid. "Daarnaast worden bevorderingen van leden van het korps bekendgemaakt", vult Ralph aan. Hij beaamt dat Paraat een centrale rol speelt in het kweken van saamhorigheid. Ralph herinnert zich ook de tijd dat veel leden van het korps jonge kinderen hadden. "Dan was er elk jaar een Sinterklaasavond en een kerstfeest."


Vonk slaat over

Eind vorige eeuw kwam de eerste vrouw bij het korps: Dagmar Olyerhoek-Hulscher. Later volgden er meer, onder wie Jacqueline Anholts en Cathalijne Puliga. En ja, wat kan er gebeuren als mannen en vrouwen binnen eenzelfde organisatie opereren: Relaties ontstaan. "Er zijn binnen ons korps twee echte brandweerstellen ontstaan." Kortom, enkele malen sloeg de 'vonk' over. Zo is Harm Plasse gehuwd met brandweervrouw Renske Neven, en Bram van Eeden heeft de liefde van zijn leven gevonden in brandweervrouw Daniëlle Hoogervorst." Zij is inmiddels de derde generatie die binnen het korps actief is. Ralph: "Bij de huwelijken stonden wij met een erehaag met slangen en CO2-blussers om zo de plechtigheid extra luister bij te zetten."
Kort staan Ralph en Harm stil bij een dieptepunt van het Oegstgeester korps voor wat de eigen gelederen betreft. "Brandweervrouw Sandra 't Hart werd ernstig ziek en overleed op slechts 36-jarige leeftijd. De uitvaart verliep met brandweerceremonieel", herinneren zij zich.


Vrijwilligerswerk
De brandweer doet ook aan vrijwilligerswerk. "Jaarlijks doen we mee met de collecte voor de Brandwondenstichting. Wij rijden dan mee met een brandweerauto. Daarnaast ondersteunen we de eindoefening van de EHBO voor scholieren van groep 8 van de basisscholen. Leerlingen van groep 7 spelen slachtoffer aan wie groep 8 hulp verleent, en wij als brandweer halen de gefingeerde slachtoffers uit het gebouw", vertelt Ralph. Hij geeft aan dat de brandweer ook assisteert met het rijden van Sinterklaas naar schoolbezoeken. "Met sirene aan horen de leerlingen dat hij aankomt. Tot slot verlenen we assistentie bij het jaarlijkse Springkussenfestival bij café De Gouwe".

Afbeelding