De raadsleden zien mogelijkheden om een aantal personen onder te brengen in het pand van de Rivierduinen aan de Rhijngeesterstraatweg 13C
De raadsleden zien mogelijkheden om een aantal personen onder te brengen in het pand van de Rivierduinen aan de Rhijngeesterstraatweg 13C Foto: Wil van Elk

Onderdak voor Binnenvestbewoners

politiek n Wie door (al dan niet psychische) problemen op straat komt te staan, kan vaak terecht bij de Binnenvest in Leiden. Maar deze stad wil niet meer alleen opdraaien voor het opvangen van al die mensen.

De gemeenten in de regio moeten zelf op zoek naar plekken, waar de Binnenvest-gegadigden terecht kunnen. Om de doorstroming te vergemakkelijken heeft Leiden geld beschikbaar gesteld voor gemeenten om te helpen met de opvang. De gemeenteraad van Oegstgeest is hier enthousiast over.
De raadsleden zien mogelijkheden om een aantal personen onder te brengen in het pand van de Rivierduinen aan de Rhijngeesterstraatweg 13C. "We willen dat de raad verantwoordelijkheid neemt voor de opvang van die mensen'', liet raadslid Ria Pasterkamp (PrO) weten, die binnenkort naar Amsterdam verhuist. De overige politieke partijen waren het met haar standpunt eens. Raadslid Van Dillen sprak zelfs van 'een prachtige kans'. "De bewoners zijn geïnformeerd. Het is een unieke kans om hier ervaring mee op te doen.''
Wethouder Nieuwenhuis liet weten, dat de omwonenden inderdaad al bericht hebben gehad over de plannen van het onderbrengen van enkele Binnenvestbewoners. "We hebben geen reacties ontvangen op dit bericht. We hopen, dat de mensen op 1 april hiernaartoe kunnen; dan gaat de Binnenvest namelijk dicht. Maar de financiële afspraken met Rivierduinen zijn nog niet helemaal rond.'' Op deze locatie kunnen maximaal tien bewoners hun intrek nemen, naast de huidige personen die op grond van leegstandsbeheer daar woonachtig zijn.


Tonnen voor verbetering vloer Gevers Deutz Terwee

politiek n De vloer op de begane grond van de Gevers Deutz Terweeschool heeft een constructiefout. Leerlingen van de derde en vierde klas kunnen er nog wel zonder gevaar lopen, maar het wordt de hoogste tijd dat die constructiefout wordt aangepakt. En dus moet de gemeente honderdduizenden euro's uitgeven om dit probleem op te lossen. Het is een bekend fenomeen: in 2005, 2012 en 2016 betaalde Oegstgeest al honderdduizenden euro's aan verbeteringen van de vloeren van het Rijnlands Lyceum.

Raadslid Vellema (D66) vroeg zich af of het nou écht noodzakelijk was om de GDT-vloer aan te pakken. "In plaats van geld uitgeven voor die constructiefout moeten we ook kijken naar alternatieven die goedkoper zijn." Raadslid Van Dillen (CDA) deelde die mening: "In hoeverre is dat écht noodzakelijk. Het zou nodig zijn, als die vloer gebruikt wordt door oudere leerlingen in verband met een musical. Maar voor kleuters zou het niet nodig zijn. Kunnen we dat geld niet nuttiger besteden?"
Wethouder Huizing wees erop, dat het aanpakken van de vloer wel degelijk noodzakelijk is. "De vloer voldoet niet meer aan de veiligheidsnormen, die wij hanteren. Dat betekent niet, dat we alles dicht moeten metselen en in paniek raken. Maar we moeten er echt voor zorgen, dat die constructiefouten hersteld worden om de veiligheid te garanderen. Je kunt niet jaren met deze vloer doorgaan. Uiteindelijk lopen daar ook volwassenen rond en de vloer wordt ongeschikt geacht als gebruiksruimte."