Afbeelding
Foto:

Verkiezingen en verwachtingen

De recente verkiezingen voor de Provinciale Staten hebben in Oegstgeest terecht veel belangstelling gehad. Niet minder dan twee avonden werden in de aanloop ervan georganiseerd om de belangstellende kiezers in staat te stellen een weloverwogen keuze te maken. Een drukbezochte avond waar de kandidaat-politici aan de tand werden gevoeld over het vliegtuiglawaai waar onze regio onder gebukt gaat. Eerlijk maar onthutsend gaven ze allemaal aan dat dit in het Provinciehuis tot nu toe nauwelijks belangstelling had gehad. Schiphol ligt immers in Noord-Holland en onze provincie praat alleen over Rotterdam/The Hague airport. Dat een van de drukste aanvliegroutes voor Schiphol zich precies boven ons hoofd bevindt, was de kandidaten tot dan toe ontgaan. Maar niet getreurd, vanaf nu werd dat allemaal anders. De overlast moet drastisch worden teruggedrongen, een stop op de groei van Schiphol anders zwaaide er wat. Met als enige uitzondering de VVD met het grijsgedraaide argument 'het is goed voor de economie'. Dat op hetzelfde moment dat zij zich voor ons sterk maakten de regering (VVD, CDA, D66 en CU) voor 750 miljoen aandelen in Air France/KLM had gekocht was hen even ontgaan. Veel van de aanwezigen dropen daarna teleurgesteld af omdat ieder zich realiseerde dat er voorlopig niets van de vermindering van de herrie terecht zou komen.

Enkele dagen daarna was er een inteelt-bijeenkomst waar vrijwel uitsluitend leden van de uitgenodigde politieke partijen de moeite hadden genomen om hun kandidaten te ondersteunen. Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zal niemand op een andere dan zijn eigen partij hebben gestemd. De vraag lijkt gerechtvaardigd of dit soort avonden enig effect hebben, terwijl het wel de momenten zijn waarop het echt over de provincie gaat. Gelukkig weerhield het de Oegstgeester burgers er niet van om massaal hun burgerplicht te vervullen. Een opkomst van 69.19% en daarmee binnen de regio stijf bovenaan. Aan ons zal het niet liggen. Maar of het over de provincie ging of dat er vooral behoefte was een landelijk signaal af te geven? Ik denk toch echt het laatste.
De verkiezingen achter de rug en alles 'back to normal'? Dat is de vraag. De gemeenteraadsfracties kijken wel degelijk naar de landelijke trend en passen vaak hun opstelling aan. Heb je verloren dan wordt nog krachtiger het eigen geluid neergezet. Nu ook de nieuwkomer Forum voor Democratie zich in Oegstgeest heeft gemanifesteerd zal daar ook op worden gereageerd. Welke richting zal dat uitgaan? Dan moeten we ons realiseren dat Forum, wat je ook van het gedachtengoed mag vinden, wel met een samenhangend verhaal kwam, iets waar kiezers op zaten te wachten. Geen politieke partijen die als geoliede marketingmachines datgene op de agenda zetten waarvan ze hebben uitgezocht dat het goed bij hun achterban ligt. Partijen die zich uitsluitend richten op stemmenmaximalisatie. De kiezer heeft dat inmiddels door en zoekt naar waardengedreven partijen met een heldere visie op wat ze willen bereiken. Een goed debat en dan bedoel ik niet de verbale ejaculatie van Baudet na de verkiezingen, dat is wat ik Oegstgeest toewens.

Tim van Tongeren


Preventieakkoord

politiek n De gemeente Oegstgeest gaat aan de slag met het maken van een lokaal preventieakkoord jeugd. Wethouder jeugd Jan Nieuwenhuis over de plannen en de noodzaak van een dergelijk akkoord.

"Sinds 2015 zijn gemeenten zelf verantwoordelijk geworden voor jeugdhulp", legt Nieuwenhuis uit. "Het doel was om gezondheidsproblemen en opgroei- en opvoedproblemen bij kinderen en jongeren zo veel mogelijk te voorkomen. Dat is tot nu toe niet goed van de grond gekomen. Daarom wil de gemeente Oegstgeest nu extra in gaan zetten op vroeg-signalering en preventie."

In 2018 heeft de gemeente met zorgaanbieders, sportverenigingen, buurtverenigingen en kerken bij elkaar gezeten en ervaringen gedeeld. "Daarnaast hebben we gesproken met de jongerenraad van een jeugdhulpaanbieder en kinderen van een school. In deze gesprekken kwam een aantal onderwerpen telkens weer terug. Dat zijn dat complexe echtscheidingen, weerbaarheid, prestatiedruk en eenzaamheid, middelengebruik en hoogbegaafdheid. En lokale samenwerking. Over deze onderwerpen gaan we binnenkort ook met ouders in gesprek."


Nu is het tijd voor een volgende stap, de uitwerking. In april 2019 organiseert Oegstgeest vier mini werkconferenties over deze onderwerpen. "We maken dan met elkaar plannen voor een betere vroeg-signalering, een goed en dekkend (preventief) aanbod in Oegstgeest en een plan voor een betere samenwerking. Die afspraken bundelen we nog dit jaar in een preventieakkoord jeugd. Ik hoop dat veel partijen naar de werkconferenties zullen komen, want hun inbreng is belangrijk. We hebben gelukkig al veel aanmeldingen."

"Ik ben pas tevreden als we de vroeg-signalering en preventie naar een hoger plan hebben getild en kinderen en jongeren op latere leeftijd minder (grote) problemen hebben. Daarvoor is het nodig dat er goed met elkaar wordt samengewerkt. "

Afbeelding
Afbeelding