Nummer 9 Rick van de Salm derde van rechts bij ZZ Leiden. | Eigen foto
Nummer 9 Rick van de Salm derde van rechts bij ZZ Leiden. | Eigen foto Foto: Eigen foto

Basketballer Rick van der Salm bij ZZ Leiden

Talent n De Oegstgeester basketballer Rick van der Salm werd vorig jaar kampioen met het team onder de achttien (U18) van ZZ Leiden. Nu speelt het 1,84 meter lange talent in de Dutch Talent Leak (DTL) van onder de 21 en op zaterdag speelt zijn team voor de bekerfinale in Bemmel tegen Harlemlakers.

Door Wil van Elk

Als Rick met DTL kampioen wordt, dan schrijft ZZ Leiden wederom geschiedenis. Vorig jaar werd het jeugdteam U18 voor het eerst kampioen. Rick is net niet de kleinste speler.

Op zijn twaalfde 'ontdekte' Rick basketball

"Ik ben best snel en kan aardig dribbelen en passen", vertelt hij zonder op te scheppen. Hij begon met voetbal bij UDO en op zijn twaalfde 'ontdekte' hij basketball en speelde bij Basketball Vereniging Oegstgeest (BVO) waar hij bij trainingen werd 'gescout'. Door hard te werken heeft hij het huidige niveau bereikt.

De huidige klasse waarin de achttienjarige Rick speelt is voor zijn leeftijd het hoogst haalbare. "Voor de beker spelen we volgende week de finale. Helaas gaat het in de competitie niet zo goed." Vorige week verloren ze op het laatste nippertje met een punt tegen de koploper uit Groningen. Op zondag 24 maart hebben ze dat rechtgezet door met veertig punten te winnen van TBG Dragons uit Wijchen. Rick traint vier keer per week. "Op maandag en dinsdag mag ik van mijn werk eerder naar huis om te trainen."

Afbeelding