Afbeelding
Foto: Willemien Timmers

Nazanins gedachten over Nederland

In Nederland zijn afspraken belangrijk..

column n In mijn land (Afghanistan) zijn afspraken niet zo belangrijk. Niemand rekent er op dat ze doorgaan. We gebruiken ook geen agenda.

In Afghanistan was ik journalist. Ik ging vaak naar persconferenties of vergaderingen. Ik was steeds op tijd want ik moest mijn opnameapparatuur in orde maken. Maar de mensen die uitgenodigd waren kwamen niet op tijd maar een uur later en ik vond het vervelend. Als de vergadering begon zei de voorzitter jullie komen te laat op de Afghaanse tijd. Er waren veel buitenlanders in Afghanistan en vaak kwamen ze ook naar de vergadering. Als dat zo was belde de voorzitter naar de mensen en zei ze: jullie moeten op tijd komen want er komen ook buitenlanders. Dan kwamen de mensen wel op tijd.
Als je in Afghanistan een afspraak maakt met een dokter, koop je een kaartje net als voor de bioscoop. Als je niet komt opdagen is de dokter blij, maar jij bent je geld kwijt.


Toen ik naar Nederland kwam was ik zwanger. Op de derde dag dat we in het AZC (asielzoekerscentrum) waren had ik een afspraak met een huisarts. Alles was goed maar ik moest een paar vitamines slikken. Ik heb een recept gekregen. maar ik was moe en ik had ze nog niet opgehaald. Twee dagen later hoorde ik 's avonds de bel , mijn man deed de deur open. We zagen een vrouw staan met de medicijnen. Ze vroeg: 'waarom hebben jullie niet de medicijnen opgehaald?' Ze maakte een grapje. 'Ik geef jullie nu geen boete want jullie zijn nog maar een paar dagen in Nederland. Maar volgende keer wel.'
Ik was verbaasd.


Ik heb toen een beslissing genomen om bij afspraken er een kwartier eerder te zijn omdat in Nederland afspraken zo belangrijk zijn. Ik wist nog niets van de Nederlandse gewoontes maar aan afspraken zou ik me voortaan houden.

Nazanin Amini


Nazanin Amini woont sinds 2016 in Oegstgeest en is met haar man en kinderen vanuit Afghanistan naar Nederland gevlucht.