Ton Dijkstra signeert zijn misdaadroman Loofgang. Later ook op 10 april in Café De Gouwe tijdens een signeersessie.| Foto Wil van Elk
Ton Dijkstra signeert zijn misdaadroman Loofgang. Later ook op 10 april in Café De Gouwe tijdens een signeersessie.| Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Ton Dijkstra schrijft Loofgang

Signeersessie n We hebben wederzijdse vrienden, hebben elkaar niet eerder gesproken, en dan begint Oegst­geestenaar Ton ­Dijkstra te vertellen over zijn boek 'Loofgang' en hoe hij ertoe is gekomen om dat boek te schrijven. Antoinette van ­Elsen, het zusje van Guus onze wederzijdse vriend, bracht ons in contact. Zij had al eerder een 'Oegst­geester schrijver' naar Café de Gouwe gekregen om een boek onder de aandacht te brengen en wilde dat met Ton zijn boek ook graag zo doen op 10 april met een signeersessie. Oegst­geest als schrijversdorp in optima forma.

Door Wil van Elk

"Hij is net uit", zei Ton Dijkstra trots terwijl hij het boek overhandigde, en hij vertelde honderduit over het 'avontuur' van het maken van het boek. "Eigenlijk zou hij veel dikker worden. De rest komt binnenkort als een tweede boek uit. Daar moet ik nog wel aan 'sleutelen'", zei hij lachend. Hij moest dan ook een 'cliffhanger' maken voor bladzijde driehonderdzesenveertig waarmee het verhaal eindigt.

"Schrijf een boek, was min of meer de opdracht van vrienden. Het moest ook nog eens een beetje over mezelf gaan, maar hoe doe je dat?!" Wat volgde was een boeiend relaas over het verzinnen van karakters en namen in boek met soms een humoristische ondertoon. Maar ook over plaatsen en voorvallen. Achterin het boek verklaart hij wat hij hiervoor heeft geraadpleegd of als voorbeeld gebruikte. Zijn grondigheid als voormalig manager in de wereld van het onderwijs ten voeten uit.

Haag

Een loofgang, ook wel berceau genoemd, is een haag van planten aan twee kanten van een pad die bovenaan met een boog met elkaar zijn verbonden en een tunnel vormen. Het verhaal begint er direct mee. Er wordt een vermoorde vrouw in gevonden, Fleur heette ze. Ton Dijkstra neemt in de eerste korte hoofdstukken de lezer in sneltreinvaart aan de hand mee in het verhaal. Hij omschrijft plaatsen en situaties zodanig dat je in een paar zinnen een herkenbaar beeld kunt vormen over wat er te 'zien' is. Een intrigerend verhaal waarbij je in het begin bij ieder personage het gevoel krijgt dat 'die het heeft gedaan'. Kunst speelt een hoofdrol, vooral waar het 'roofkunst' uit de Tweede Wereldoorlog betreft. Een toepasselijk onderwerp in deze misdaadroman met als ondertitel 'Het verleden laat zich gelden'.

Wijn

Ton Dijkstra wordt de tweede 'Oegst­geester' schrijver die zijn boek signeert in Café de Gouwe waarbij een glas wijn wordt 'geschonken'. Hij reikt tijdens de signeersessie op woensdag 10 april, van 17.00 tot 19.00 uur, zijn debuutroman uit aan wethouder Matthijs Huizing.

René Koek van de Rijnlandse Boekhandel is daarbij aanwezig met de gelegenheid om een exemplaar van Loofgang aan te schaffen en ter plekke door de schrijver te laten signeren. Tevens dé gelegenheid om kennis te maken met de Oegst­geester schrijver Ton Dijkstra.