Afbeelding
Foto:

'Mooiste boom Oegstgeest illegaal gekapt'

Eind febr. 2019 is door onbekenden een deel van de bosrand van het Endegeesterbos verwoest. Er is veel moeite gedaan om de sporen van deze wandaad uit te wissen. Een rij grote eiken en kastanjes is verdwenen, maar het ergste is dat de unieke TAMME KASTANJE slachtoffer was: Een monument van 100 à 150 jaar oud, in de bloei van zijn leven.

Het was ook ongetwijfeld de mooiste boom van Oegstgeest, voor zover bekend. Er wordt zelfs verondersteld dat het de dikste tamme kastanje van Z-Holland is. Hij droeg volop eetbare vrucht. Helaas is er geen scherpe foto die aangeeft hoe waardevol hij was. We moeten het doen met amateurkiekjes. .

Al eerder waren enkele grote bruine beuken op dezelfde locatie omgezaagd, zonder enige noodzaak.
Na de verwoesting van de mooiste laan van Oegstgeest, de Endegeesterlaan, is dit alles wel heel bitter en brutaal.
De meeste eiken in deze laan en in het Wilhelminapark waren gezond van lijf en leden.

Het is vrijwel zeker dat een projectontwikkelaar (Oudendal) een deel van het Endegeesterbos en het beschermde landgoed Endegeest bouwrijp wil maken, om er een slaatje uit te slaan.
Zelfs bij kasteel Endegeest is een flink bosperceel kaalgeslagen! Overal op het landgoed zijn leidingen aangelegd.
Doordat een grote eik aan de Endegeesterlaan (t.o. het Witte huis) aan twee kanten zijn wortels verloor in 2018, door het graven van sleuven, is hij gestorven. Opdrachtgever: de projectontwikkelaar.

Volgens mij valt dit hele gebied onder beschermd dorpsgezicht en bomenverordening, die door bomenbond-grondvester Placius in 2001, na "stevig aandringen", werden afgedwongen. Verantwoordelijk wethouder en enkele ambtenaren waren hier niet blij mee.
In 2004 waren er 722 waardevolle bomen in Oegstgeest. Als er elk jaar 36 worden gekapt, dan is er over 20 jaar geen bijzondere boom meer over.
Zelfs de dichtbegroeide bijentuin achter het gemeentehuis zal nu niet meer veilig zijn!
Mordor is onder ons!

Dirc Placius
(bos- en duingids)