Afbeelding
Foto:

Oegstgeest in vogelvlucht - Hotspots

Zijn er hotspots? Niet volgens de website van de gemeente. Toch praten inwoners er over. Ze zien een hotspot als een bijzondere bundeling, soms positief, soms negatief.

Inwoners hebben een goed gevoel bij bijzondere natuur zoals de door Boerhaave Botanicus (mooi boek van Margreet Wesseling) 300 jaar geleden aangelegde toptuin bij Kasteel Oud-Poelgeest, eigendom van de gemeente. Of bij De Voscuyl, het samen door sportverenigingen en de gemeente opnieuw ingerichte sportpark. En bij de aantrekkelijke winkels in verschillende wijken met vrij parkeren op gemeentegrond.

Inwoners hebben een negatief gevoel bij andere hotspots. Zoals de Dirck van Swietenlaan, niet verkeersveilig na opening van de tunnel voor voetgangers en fietsers; hoe betrouwbaar is het gemeentebestuur als het college de toezegging te letten op overtredingen door bromfietsers en scooterrijders niet nakomt? Een ontbrekende hotspot voor gratis wifi op een publieke plek, betaald met Europese subsidie; dient Oegstgeest een aanvraag in bij een volgende subsidieronde? Een hennepkwekerij, waardoor buren lang leven met overlast en brandgevaar; maakt de gemeente binnenkort afspraken met woningcorporaties om sneller in te grijpen?

Voor het oplossen van heikele hotspots hebben inwoners de gemeente al aangespoord. Een goed voorbeeld is het beperken van de wateroverlast bij de geplande woningbouw in Park Duivenvoorde door de stichting van omwonenden, SBDO. Een andere stichting ijvert ook voor minder hinder: Oegstgeest Zonder Vlieghinder; de gemeente moet op hoger niveau werken aan een oplossing. Met een technische hotspot houdt Burgerinitiatief Oegstgeest Hoogspanning Ondergronds zich bezig; spannend wat er komt uit het onderzoek naar de haalbaarheid. Meer mensen bundelen hun krachten zoals bij De Geesten. Bouwen in één van de dichtstbevolkte gemeenten in Nederland gaat niet op goed geluk. Bewuste bestuurders moeten de regie voeren en open overleggen met alle belanghebbenden.

Simon Vogel


Filmavond: Little men

film n Wanneer de dertien jarige Jake met zijn ouders van Manhattan naar Brooklyn verhuist naar het appartement dat zijn opa hen heeft nagelaten, wordt hij bevriend met de artistiek begaafde Tony.

Maar hun vriendschap wordt bedreigd door een conflict tussen hun ouders: Tony's moeder huurt een winkeltje in het pand van Jake's vader, die vindt dat zij meer huur moet betalen.
Regisseur Sachs laat zien hoe mensen elkaar dwars kunnen zitten zonder daar schuldig aan te zijn. Op de achtergrond speelt het probleem van de financiële crisis, de opgepompte huizenmarkt en de klassenverschillen.
Subtiel acteerwerk en een camera die de kleinste details in beeld brengt

Dinsdag 19 maart 19.30 uur • Dorpscentrum, Lijtweg 9 • Toegang € 6,00 • Zaal open vanaf 18.45 uur • Nagesprek o.l.v. Ronald da Costa        


Kamerkoor Soglasije

liederen n Kamerkoor Soglasije zal op 30 maart in Cultuurhuis De Paulus in Oegstgeest een selectie zingen van de mooiste klassieke, liturgische en traditionele liederen uit Rusland. Componisten: o.a. Rachmaninov, Sviridov, Tsjaikovsky, Denisova, en Hilarion Alfeyev. Solisten onder meer Oegstgeestenaar Nico Klaasen-bariton, en Elena Valyalina-sopraan. Piano: Edzo Bos.

Op 18 maart 2017 gaf Kamerkoor Soglasije al een succesvol concert in De Paulus. Naast tal van concerten elders in Nederland heeft het koor in 2017 en 2018 geslaagde concerten verzorgd in Wenen en Rusland. Hoogtepunt was het concert op 3 april 2018 in de Crocus City Hall in Moskou. Voor een publiek van zesduizend mensen zong Soglasije onder leiding van de vermaarde Russische dirigent Valeriy Polyansky de Mattheus Passion van Hilarion (Alfeyev) samen met drie Russische koren, begeleid door het Moskou Staats Filharmonisch orkest. In Oegstgeest zullen enkele hoogtepunten uit deze Russische Mattheus Passion worden gezongen.
Kamerkoor Soglasije werd begin 2016 in Zaandam opgericht. Vanaf het begin is de artistieke leiding in handen van de in Moskou geboren dirigent Serge Latychev. Na, als zovele Russische topmusici, zijn opleiding aan de Staats Muziek Academie (Gnessin Instituut Moskou) te hebben afgerond, was hij een aantal jaren in Rusland werkzaam als uitvoerend musicus, dirigent en muziekdocent. In 1990 kwam hij naar Nederland waar hij tal van koren en een orkest dirigeerde. Serge Latychev treedt regelmatig op als jurylid bij internationale concoursen. In 2015 werd hij voor zijn verdiensten benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.


www.soglasije.nl www.facebook.com/soglasije.nl/
www.nicoklaasen.com


Cultuurhuis De Paulus Oegstgeest, Warmonderweg 2, Oegstgeest • 30 maart, 20.00 uur, zaal open 19.30 • Entree €15,- • Reservering: kamerkoorsoglasije@gmail.com

                                                                                

Afbeelding