Afbeelding
Foto:

Virtuoze muziek van violisten en fiedelaars

muziek n De Zondagmatinee in De Paulus van 24 maart om 16.00 uur geeft een santenkraam van snaarinstrumenten te zien. Daaruit toveren Antoinette Lohmann en twee leden van haar ensemble Furor Musicus briljante vioolmuziek uit de zeventiende eeuw.

Is dit programma niet een van de heerlijke vruchten van de Afdeling Historische Uitvoeringspraktijk van het Conservatorium van Utrecht? Hiervan is Antoinette Lohmann immers een inspirerende aanvoerder. Zij is hoofdvakdocent barokviool en –altviool aan de conservatoria van Utrecht en Amsterdam en aan de Muziekuniversiteit Leipzig. Antoinette Lohmann is een van de origineelste en meest verbeeldingskrachtige muzikanten op dit terrein. Zij paart vrijmoedigheid en nieuwsgierigheid aan virtuositeit, is altijd actief geweest in diverse genres. Van salonmuziek tot Argentijnse tango, van hedendaagse muziek en barok tot volksmuziek uit de Balkan waarin zij geboren en getogen is in Amsterdam. Uiteraard omringt zij zich met specialisten van eenzelfde gedrevenheid onder wie klavecinist, dirigent en componist Jörn Boysen. Hij is artistiek leider van Musica Antica, een van de belangrijkste podia voor Oude Muziek in Nederland.


In dit concert speelt Antoinette Lohmann viool, altviool, violino piccolo en klompviool, de Spaanse celliste María Sánchez Ramírez ook de bumbass, Jörn Boysen – uit Lübeck – klavecimbel, citer en kistegitarre. De sjeu nu is de confrontatie tussen de opgeleide violist, de Kunstgeiger of 'habile Violist', en de onopgeleide, de Bauern- of de Bierfiedler. Die dikwijls bespotte fiedelaars hebben intussen weldegelijk bijgedragen aan de ontwikkeling van de viooltechniek, aldus Antoinette Lohmann. Een pakkend showstuk is bijvoorbeeld een Suite van Johann Fischer (1646–ca.1716) waarin dezelfde speler de violino piccolo, viool en altviool afwisselend ter hand neemt, terwijl die ook nog eens verschillend gestemd zijn.

Volgende week in deze krant meer hierover. Vrij entree tot 18 jaar bij een volwassene met een ticket. Kaarten bij de Rijnlandse Boekhandel en via muziekkamer-oegstgeest.org.

Afbeelding