Rianne Meester (VOO) bood het rapport aan aan Rien van Elsacker (Begraafplaats Groene Kerk). | Foto W. Timmers
Rianne Meester (VOO) bood het rapport aan aan Rien van Elsacker (Begraafplaats Groene Kerk). | Foto W. Timmers Foto: Willemien Timmers

Zeven graven en zeven grafstenen: viermaal bijzondere waarde

historie n De Stichting Begraafplaats Groene Kerk wist van zeven graven en zeven losstaande grafstenen op haar terrein waarvan men niet wist of die belangrijk waren en of die konden worden geruimd respectievelijk verwijderd. De commissie Genealogie van de Vereniging Oud Oegstgeest (VOO) heeft het voor hen uitgezocht.

Woensdagavond 6 maart bood Rianne Meester, voorzitter van de VOO, het rapport van de VOO-commissie Genealogie aan aan Rien van Elsacker, voorzitter van de Stichting Begraafplaats Groene Kerk.

Van Elsacker had daarvoor de aanwezigen meegenomen in de geschiedenis van de Groene Kerk en zijn historie op het gebied van begraven. "Sinds 1829, ten tijde van Napoleon, mag er niet meer ín de kerk begraven worden. Toen zijn er bijvoorbeeld vier kisten uit de kerk gehaald van de familie Gevers. Daar is een monument van gemaakt dat nu hier in de consistorie staat." Hij memoreerde ook aan het feit dat er begin deze eeuw vanwege ruimtegebrek té snel graven werden geruimd als er geen erfgenamen gevonden werden. "Daardoor zijn er ook bijzondere grafstenen vernietigd, waaronder één die was ontworpen door Berlage."
Die fout wilde men niet nog een keer maken, en dus werd voor een zevental graven en een zelfde aantal losse grafstenen door de Vereniging Oud Oegstgeest onder leiding van Nienke Grudde uitgezocht hoe belangrijk (of onbelangrijk) de personen zijn die op de graven en grafstenen staan vermeld. Nienke Krudde, Maarten van Bourgondiën, Onno Koerten en Art-Teun Veldhuyzen kwamen tot de conclusie dat van de zeven graven er vier als bijzonder zijn aan te merken, maar dat hetzelfde van de andere drie graven en de zeven losse grafstenen niet gezegd kan worden. De vier (sociaal historisch) bijzondere zijn van Schaaij/Faber/Oort, Sophia Maria van den Ameele (en anderen), Johanna Wilhelmina van den Ameele (en anderen) en John Irish (en anderen) . Op de stenen staan meerdere namen vermeld.
Het volledige resultaat staat beschreven in het rapport: De mortis nil nisi bonum – Over deze doden niets dan goeds.


Projectleider Nienke Krudde 'had niet zo veel met begraafplaatsen', maar bleek het onderzoek 'verschrikkelijk leuk' te vinden.
Het Stichtingsbestuur van de Begraafplaats Groene Kerk bleek zeer blij met deze concrete uitkomst van het VOO-onderzoek.

In de komende tijd zal er vaker gefocust worden op de begraafplaats. "We zouden graag het Gevers-monument op de begraafplaats opknappen", liet Rianne Meester weten.

Van Elsacker kijkt alweer uit naar 'Het weekend van de begraafplaats', eind mei. "Het thema is dan 'Verhalen', en we hopen dat we, samen met de Vereniging Oud Oegstgeest, veel mooie verhalen boven water kunnen krijgen."