Judith Boomsma en Waldo von Faber: 'Stemmen is belangrijk. Juist nu!' | Foto Willemien Timmers
Judith Boomsma en Waldo von Faber: 'Stemmen is belangrijk. Juist nu!' | Foto Willemien Timmers Foto:

Nog een week tot de verkiezingen

politiek n Op woensdag 20 maart vinden tegelijk met de verkiezingen voor de Provinciale Staten ook de waterschapsverkiezingen plaats. Negen partijen doen mee aan deze verkiezingen, en een bijzonder gegeven is dat maar liefst twee lijsttrekkers hiervan in Oegstgeest wonen.

Door Willemien Timmers

Oegstgeestenaren Waldo von Faber en Judith Boomsma voeren beide een partij aan bij de verkiezing van het algemeen bestuur (ofwel de verenigde vergadering) van het Hoogheemraadschap van Rijnland. Dit is te vergelijken met de structuur van een gemeenteraad. De wethouders heten hoogheemraden, en de burgemeester van het waterschap is de dijkgraaf.
Rijnland heeft als taak te zorgen voor droge voeten en schoon water in het gebied tussen Den Haag, Gouda, Amsterdam en Velsen: een gebied dat voor een deel zelfs zes meter onder de zeespiegel ligt. De zorg voor schoon water werd pas een taak in de vorige eeuw; de zorg voor droge voeten gaat veel verder terug. De eerste documenten daarover dateren uit 1255.
Het waterschap beheert het oppervlaktewater zodat dat er voldoende zoet water beschikbaar is. Daarnaast zuiveren zij afvalwater en lozen het schone water in sloten en grachten. Ook houden zij letterlijk de zee buiten de deur en werken ze aan de veiligheid van dijken en kades, zodat deze bestand zijn tegen het veranderend klimaat.

"Er is relatief weinig media-aandacht voor de waterschapsverkiezingen", moet Waldo von Faber, die nu al voor 'Water Natuurlijk' in de verenigde vergadering zit, van het hart. "Dat komt omdat je de hijgerigheid van de actualiteit niet hebt. Mensen vergeten ons; zo goed doen wij ons werk. Toch is stemmen erg belangrijk. Juist nu!"

Waterschap Rijnland beheert een van de meest complexe gebieden van Nederland voor wat betreft bevolkingsaantal, industrie, landbouw en ligging. Rijnland zorgt ervoor dat 1,3 miljoen mensen veilig kunnen wonen, werken en ontspannen in een gebied dat behoort tot de top vijf van de meest kwetsbare delta's ter wereld. "Maar liefst negentig procent van het Rijnland-gebied ligt onder NAP", stelt Partij voor de Dieren-lijsttrekker Judith Boomsma.

Lees verder op pagina 15 en op pagina 14 voor de overige acht kandidaten.