In de Wereldwinkel Oegstgeest staan mooie exemplaren van keramieken beelden te koop. | Foto Hans Twilt
In de Wereldwinkel Oegstgeest staan mooie exemplaren van keramieken beelden te koop. | Foto Hans Twilt Foto: Hans Twilt

Prachtige beelden van keramiek uit Mexico

kunst n De keramieke beelden in de Wereldwinkel zijn ontworpen door twee jonge Mexicaanse kunstenaars, Julio en Tino.

De één leerde het pottenbakkersvak in een dorpje waar traditioneel veel aardewerk wordt gemaakt. De ander studeerde af aan de kunstacademie en won diverse prijzen met zijn ontwerpen. Maar door de hoge werkeloosheid en de lage lonen kostte het hen allebei veel moeite om in hun onderhoud te voorzien. Toen zij elkaar vijf jaar geleden ontmoetten, was dit het begin van een nieuwe carrière. Ze besloten vrouwenbeelden van keramiek te ontwerpen en toen ze gratis een werkplaats konden gebruiken, werd hun bedrijf geboren.
Er werken nu acht mensen bij het bedrijf, waar een goed loon en een prettige werksfeer hoog in het vaandel staat.
De beelden worden gevormd met klei uit de omgeving en gebakken in een houtoven. Na te zijn bijgewerkt, wordt de decoratie met verf en potlood aangebracht en krijgen de beelden een beschermende laklaag.
Met behulp van fair trade importeur Esperanza vinden de beelden nu ook hun weg naar Europa. Een droom is uitgekomen. De beelden zijn af te nemen met water en alleen geschikt voor binnen.


Vogels kijken in Polders Poelgeest

natuur n Het Milieu Educatiecentrum Oegstgeest organiseert op zondag 10 maart een publiekswandeling door het natuurgebied Polders Poelgeest.

Het nieuwe broedseizoen komt er weer aan. De eerste vogels keren terug uit hun overwintergebieden. De ganzen en eenden krijgen weer gezelschap van kieviten, scholeksters en grutto's.
De start van de wandeling is om 10.00 uur bij de molen achter de wijk Poelgeest en duurt ongeveer anderhalf uur. Na de wandeling is er koffie op de historische scheepstimmerwerf 'Klaas Hennewerf'. De wandeling is ook heel geschikt om met kinderen te lopen. Het traject is niet goed toegankelijk voor rolstoelen.


Deelname is gratis; opgeven kan per mail: info@mecoegstgeest.nl.


Plastic soup vissen met Merijn Tinga en Water Natuurlijk

natuur n Water Natuurlijk Rijnland, SUPschool Leiden en SUP CleanUP slaan zaterdag 9 maart in de Leidse binnenstad de handen ineen om plastic afval te verwijderen uit het water en op het land.

Een vloot van suppers en kanoërs onder de bezielende leiding van plastic soup-surfer Merijn Tinga, lijstduwer van Water Natuurlijk, vist plastic uit de Rijn. Ondertussen gaan 'landrotten' aan de slag op de wal. De actie start om 12.00 uur bij de Catharinabrug.

Al jaren staat Water Natuurlijk voorop bij het werken aan schoon en gezond water. Een van de uitdagingen voor de komende jaren is om alle plastic (micro- én macroplastic) uit het water te krijgen. Om dat doel te bereiken wil Water Natuurlijk dat het waterschap én haar bestuurders actief de samenwerking zoeken met inwoners, andere overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties in Rijnland. Het volledige verkiezingsprogramma, informatie over de kandidaten en meer informatie is te vinden op www.waternatuurlijk.nl/rijnland