Afbeelding
Foto:

Eline de Visser en Sarine Alders van het Taalhuis

Ik denk dat er veel Oegst­geest­enaren zijn die best per week een paar uur vrijwilligerswerk zouden willen doen, maar niet de bij hen passende vorm kunnen vinden. Zelf had ik dat ook, tot ik hoorde van de rol van 'TaalCoach' wat georganiseerd wordt door Bibliotheek Bollenstreek. Voor mij heel opmerkelijk en zo kwam ik in contact met Sarine Alders en haar collega Eline de Visser.

Door John Vroom

"Wat veel mensen niet weten is dat één op de zes werkende Nederlanders laaggeletterd is, wat betekent dat zij wel Nederlands kunnen spreken, maar niet kunnen lezen en schrijven, waarvan twee-derde autochtoon is en een-derde allochtoon", vertelt Eline de Visser (Projectleider Taalhuis). "Om deze laaggeletterdheid te verminderen, verstrekt het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap subsidies aan organisaties. Eén daarvan is Bibliotheek Bollenstreek met haar afdeling Taalhuis die in de zes aangesloten lokale bibliotheken een 'Taalpunt' hebben en Sarine Alders is daarvan coördinator voor de 'Taalpunten' Noordwijkerhout en Oegst­geest".

"Eén van de vele taalactiviteiten die wij organiseren is het 'TaalCoach'-schap, waarbij een vrijwilliger een 'Taalvrager' die Nederlands leert en wil oefenen in het spreken, één á twee uur per week coacht bijvoorbeeld in de bibliotheek voor een periode van zes maanden", vult Sarine aan. "Toen wij in Oegstgeest startten was onze doelstelling vijftig 'Taalvragers' te begeleiden en momenteel is dat aantal al ruimschoots behaald en wij doen dat met 44 vrijwilligers als 'TaalCoach' en zouden dat aantal graag willen vergroten, want er staat nu al een grote groep 'Taalvragers' op de wachtlijst".

Eline was van oorsprong Uitgever en tevens vrijwilligster in een bibliotheek, heeft in het buitenland Nederlandse les gegeven aan in het buitenland wonende Nederlandse kinderen en solliciteerde bij terugkomst op de functie Projectleider Taalhuis. Recentelijk nog werd zij verkozen tot 'Taalheld van Zuid-Holland', wat zeer opmerkelijk is in hun vakgebied.

Sarine werkte in eerste instantie in een modezaak en was eveneens vrijwilligster in een bibliotheek en toen zich daar een vacature voordeed greep zij die kans, met haar passie voor lezen, direct aan om te solliciteren. Daar viel zij bij Eline op door haar energieke, creatieve en empatische aanpak en vroeg haar om Coördinator Taalpunt te worden. "Ik krijg er zó veel energie van om te ervaren dat ik mensen vanuit deze functie verder kan helpen met de Nederlandse taal", merkt Sarine stralend op.

Tja Sarine en Eline, heel opmerkelijk! Zelf ben ik sinds een aantal weken enthousiast 'TaalCoach' en praat nu wekelijks een uurtje met een Russische vrouw in het Nederlands. Té leuk! Kijk ook eens op www.bibliotheekbollenstreek.nl/taalhuis!

Heb jij ook een opmerkelijk verhaal? Laat het ons weten! redactie@oegstgeestercourant.nl


Biologische maaltijd op 25 maart in Dorpscentrum

ontmoeting n Eten moeten we allemaal. En samen eten is veel gezelliger en efficiënter dan alleen eten. Biologisch eten is nog gezonder ook en natuurlijk beter voor het milieu. Dus: kom naar de biologische maaltijd op maandag 25 maart om 18.00 uur in het Dorpscentrum.

Brenda van der Zaag zal weer voor de deelnemers koken. "De vorige keer was er de vraag om een herhaling en dat gaan we dus doen. Brenda koopt zelf de biologische ingrediënten in en ze kookt ze ook voor een groot deel zelf. Maar er is wel wat hulp nodig bij het tafeldekken, het afruimen en afwassen. Wie helpt er mee?" aldus Nellie Smeenk van de organisatie.

Iedereen kan mee-eten op maandag 25 maart (maximum aantal deelnemers 35). Aanvang: 18.00 uur, welkom vanaf 17.45 uur. Dorpscentrum Oegstgeest, Lijtweg 9.

Opgeven vóór 20 maart bij duurzamemaaltijdoegstgeest@hotmail.com of bij Nellie Smeenk, tel. (071) 5175066. In het Dorpscentrum ligt ook een intekenlijst.

De kosten voor deze maaltijd (inclusief één drankje) bedragen €12,50 per persoon (graag contant betalen bij binnenkomst; pinnen is niet mogelijk).

Bij het niet tijdig afmelden (uiterlijk 21 maart) wordt €7,50 in rekening gebracht.

Afbeelding
Afbeelding